- při pohybu peněz mezi pokladnou a BÚ nebo při pohybu peněz mezi dvěma BÚ obvykle dochází k časovému nesouladu mezi vystavením pokladního dokladu a příchodem výpisu z účtu nebo mezi dojetí obou výpisů. Pro překlenutí tohoto časového nesouladu se používá účet 261-Peníze na cestě.
Ceniny
- patří sem : známky, telef. karty, kolky, stravenky, jízdenky….
- oceňujeme je jmenovitou hodnotou, účtujeme o nich na aktivním účtu 213-Ceniny.
- vedeme k nim analytickou evidenci
NÁKUP – MD 213 a D úbytek peněz v pokladně 211 nebo vznik závazku vůči dodavateli 321.
SPOTŘEBA – úbytek cenin na D 213 a vznik nákladu na MD 518 nebo 538(kolky).
Inventarizační rozdíly cenin se účtují stejně jako inventarizační rozdíly v pokladně.
Účtování stravenek
- účtujeme o nich 213-Ceniny,
- oceňujeme je jmenovitou hodnotou, která je na nich vytištěna.
- musíme rozlišit zda jde o stravenky závodního či veřejného stravování.
NÁKUP – MD 213 a D 321 nebo 211.
ZÁVODNÍ STRAVENKY – jsou při nákupu i prodeji osvobození od DPH
- zaměstnavatel může zaměstnanci přispět na hodnotu stravenek 55%.
Tato částka je pro něj účetním i daňovým nákladem na účtu 527-Zákonné sociální náklady. Protiúčet 213.
- přispěje-li více než 55% - jde pouze o účetní náklad na účtu 528-Ostatní sociální náklady. Protiúčet 213.
- částka, kterou má zaplatit zaměstnanec představuje pohledávku na MD 335.
Pozn.: Pokud prodej stravenek zajišťuje zprostředkovatel podléhá DPH jen jeho provize.
VEŘEJNÉ STRAVOVÁNÍ – musí se vyúčtovat DPH – MD 343 a D 321.
- DPH účtujeme i při prodeji zaměstnancům,ale ne z částky pořízení,ale z té kterou jim účtujeme,takže sníženou např. o to %, které jim hradí zaměstnanec.
Žádné komentáře:
Okomentovat