Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vyvlastnění a jiná (územní) omezení vlastnického práva a kontrola VS

Vyvlastnění musí být v souladu s cíly úz. plánování (prokazuje se úz. rozhodnutím).
Obsah a rozsah vyvlastnění musí být přiměřený účelu - vyvlastněnou věc lze užít jen k účelu, pro nějž byla vyvlastněna (nezapočne-li se s užíváním do 2 let, lze vyvlastnění zrušit - na žádost expropriáta - za splnění zákonných podmínek má na něj nárok).
Vyvlastnění je subsidiární (nelze-li účelu dosáhnout jinak), za náhradu (v penězích).
K vydání vyvlastňovacího aktu je příslušný obecný staveb. úřad.
Provádí se na návrh osoby (expropriant), která má předmět užít k účelu, pro nějž se vyvlastňuje (může to být osoba veřej. i soukromého práva).
Za stát podává návrh vykonavatel st. správy, který bude zadavatelem předmětné veřej. zakázky (nesmí to být zároveň staveb. úřad, jinak by to projednával jiný staveb. úřad).
Vyvlastněný (expropriát) může být osoba veřej. i soukromého práva. Expropriací přecházejí vyvlastněná práva z expropriáta na exproprianta; zanikají všechna ost. práva s výjimkou práva užívat byty a nebytové prostory. Zachování jiných práv musí být výslovně uvedeno v rozhodnutí. K nucenému přechodu může dojít mimo expropriaci též při urč. pozemkových úpravách (změny v uspořádání pozemků v urč. území prováděné za účelem vytvoření půdně ucelených hospodářských jednotek) - o nich rozhoduje okresní pozemkový úřad na základě dohody vlastníků (rozhodne i bez dohody, jestliže souhlasí vlastníci, alespoň 2/3 výměry).

Územní omezení majetkových práv - výkon vlast. práv je modifikován zákazem urč. činností či povinností urč. činnost strpět; vyplývá ze zvl. zákonů, subsidiárně platí stavební;
a) chráněné území, ochranné pásmo - lze je vymezit pr. předpisem či spr. rozhodnutím; zakazují se nebo omezují urč. činnosti z důvodů ochrany přírody, zdrojů vody, ovzduší, nerostů, kulturních památek, zajištění obrany státu; chráněné území se vymezuje plošně (popis hranic), jádrem vymezení pásma je urč. bod či stavba; chráněná území jsou velkoplošná (NP, CHKO); maloplošná (př. přírod. rezervace či památka); urč. činnosti lze zcela zakázat nebo je vázat na povolení;
b) stavební uzávěra - ve formě úz. rozhodnutí (př. jako vyhláška obce); území, ve kterém se trvale či dočasně zakazuje či omezuje staveb. činnost; důvodem je zabránit ztížení či znemožnění budoucího využití území; zavazuje staveb. úřady;
c) celní území - a) celní vnitrozemí,
b) celní pohraniční pásmo - 25 km od st. hranic a kruh kolem letišť; zde nutno strpět výkon urč. oprávnění celníků vůči všem FO; průlomem jsou svobodná celní pásma a sklady, kde se na zahraniční zboží pohlíží, jakoby se na celním území nenacházelo a české jakoby bylo vyváženo; tato omezení se vztahují na všechny, kdo dovážejí či vyvážejí zboží.

Žádné komentáře:

Okomentovat