Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Samostatne zárobkovo činná osoba v dávkových vzťahoch nemocenského poistenia (NP)

Samostatne zárobkovo činná osoba v dávkových vzťahoch nemocenského poistenia (NP)

Všeobecné podmienky nároku na nemocenské dávky povinne nemocensky poistenej
SZČO sú:

A. splnila podmienky ustanovené na vznik nároku na nemocenskú dávku počas trvania NP alebo po jeho zániku počas trvania nároku na výplatu nemocenskej dávky alebo v ochrannej lehote a

B. zaplatili poistné na NP najneskôr v posledný deň kalendárneho mesiaca, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky, za obdobie povinného nemocenského do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky. Podmienka zaplatenia poistného sa považuje za splnenú, ak suma dlžného poistného ku dňu splatnosti poistného je v úhrne nižšia ako 100 Sk.

C. ak vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky v kalendárnom mesiaci, v ktorom SZČO prvýkrát vzniklo nemocenské poistenie, vznikne nárok na nemocenskú dávku, ak za tento mesiac zaplatili poistné na nemocenské poistenie najneskôr v posledný deň splatnosti poistného na nemocenské poistenie.

D. Ak vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky v ochrannej lehote, vznikne nárok na nemocenskú dávku, ak zaplatil poistné na NP za obdobie nemocenského poistenia najneskôr v posledný deň splatnosti poistného na nemocenské poistenie.

Žádné komentáře:

Okomentovat