Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

8. Výnosy

8. Výnosy

Náklady a výnosy ovlivňují hospodářský výsledek účetní jednotky.

Je potřeba rozlišovat výnosy od příjmu.
- výnosy jsou výkony účetní jednotky. Hlavní složkou výnosů tvoří tržby za prodaní výrobky, zboží a provedené práce a služby
- příjmy představují přírůstky peněžních prostředků


Zásady pro účtování výnosů
1. Výnosy se účtují v průběhu roku na straně Dal (v 61. účetní skupině může docházet ke snížení výnosů, potom se účtuje na straně MD)
2. Náklady i výnosy se účtují zásadně do období, s nímž časově a věcně souvisí, tj. časově se rozlišují
3. Na začátku účetního období výnosové účty vykazjí nulový zůstatek
4. Při uzavírání účetních knih se zůstatky účtů 6 převádějí na účet 710 na stranu Dal


Účtová skupina 60 – Tržby za vlastní výkony a zboží
- Pod pojmem výkony se rozumí výrobky, provedené práce a služby.

Účtová skupina 61 – Změny stavu vnitropodnikových zásob
- Ve výrobních podnicích má zásadní význam účtování na účtech v 61. účtové skupině, pomocí kterých se eliminují náklady vynaložené při výrobě a skladování výrobků

Účtová skupina 62 – Aktivace
- Aktivace je v podstatě přírůstek majetku (tj. zvýšení stavu aktiv) v důsledku vlastní činnosti

Účtová skupina 64 – Jiné provozní výnosy
- Účty 641 – Tržby z prodeje dlouhodobého HM a NM; 642 – Tržby z prodeje materiálu- Tyto účty jsou protipólem k nákladovým účtům 541; 542.
- Účty 648 – Ostatní provozní výnosy – účtuje se zde provozní výnosy, ale svým charakterem neodpovídají náplni ostatních účtů ve skupinách 60 – 64

Účtová skupina 66 – Finanční výnosy
- Účet 662 – Úroky – zde se účtují úroky z běžného účtu, z poskytnutých půjček

Účtová skupina 68 – Mimořádné výnosy
- Účet 688 – Ostatní mimořádné výnosy – na tomto účtu se účtuje například nárok na náhradu škody, oprava výnosů minulých účetních období, jde-li o významné částky apod.


Členění výnosů
- výnosy se člení v návaznosti na vykazování výsledků hospodaření
a) Provozní výnosy – zahrnují běžné účetní případy, které souvisejí s podnikatelskou činností. Účetní skupina 60 až 64
b) Finanční výnosy – obsahuje finanční operace provedené účetní jednotkou zejména ve vztahu k finančním institucím (např. úrokové operace, kurzové rozdíly). Účetní skupina 66.
c) Mimořádné výnosy – představují účetní případy, které jsou v podstatě nahodilé, neplánované (např. škody způsobené živelnou pohromou). Účetní skupina 68.


Časové rozlišení výnosů
- v průběhu účetního roku dochází často k časovému nesouladu mezi vznikem výdajů a nákladů i příjmů a výnosů. Abychom zjistili správný hospodářský výsledek za příslušné účetní období, musí se do příslušného účetního období zaúčtovat všechny náklady a výnosy, které s ním hospodářsky (časově a věcně) souvisí.

a) v užším slova smyslu
384; 385
- na těchto účtech se evidují účetní případy, u nichž jsou známy 3 faktory:
- účel vynaložené částky
- přesná částka
- období, k němuž se částka vztahuje,

b) v širším slova smyslu
388;
- používají se tehdy, pokud není známa některá z podmínek časového rozlišení, například u dohadných položek není přesně známa jejich částka a účetní jednotka pouze odhaduje její výši

384 – Výnosy příštích období
- částky přijaté v běžném období, které věcně patří do výnosů v dalších obdobích. Například předem přijaté nájemné, částky přijatých paušálů předem na zajištění servisních služeb, přijaté předplatné apod.

385 – Příjmy přístích období
- o částkách, které nebyly ke dni uzavírání účtních knih přijaty, ale věcně a časově souvisí s výnosy běžného účetního období a nejsou zúčtovány přímo na účtech pohledávek. Jedná se zejména výnosové provize, provedené a odebrané dosud nevyúčtované práce a služeb, pojišťovnou přiznané, ale dosud neuhrazené pojistné plnění apod.

388 – Dohadné účty aktivní
- účtují se zde dohadné položky aktivní, které nelze vyúčtovat jako obvyklé pohledávky, přičemž výnos z těchto položek přísluší do daného účetního období. Jde např. o pohledávku za pojišťovnou v důsledku pojistných událostí v případech, kdy nebyla ještě poskytnuta pojistná náhrada a pojišťovna nepotvrdila do data uzavírání účetních knih konečnou výši náhrad. Patří sem i výnosové úroky, které nebyly zahrnuty do bankovního vyúčtování za běžné období.

Žádné komentáře:

Okomentovat