Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dědění ze závěti

3) Notářský zápis
- existuje už od starověku

Dnešní úprava: Zůstavitel může projevit svoji poslední vůli do notářského zápisu, zvláštní zákon stanoví, kdy úkon musí být učiněn před svědky a kdy musí mít formu notářského zápisu.
Nezletilí nad 15 let mohou mít poslední vůli jen formou notářského zápisu.

Osoby nevidomé mohou projevit poslední vůli též před třemi současně přítomnými svědky v listině, která musí být přečtena.

Osoby neslyšící, které nemohou číst nebo psát mohou projevit poslední vůli formou notářského zápisu, nebo před třemi současně přítomnými svědky, ovládajícími znakovou řeč, a to v listině, která musí být tlumočena do znakové řeči.

V listině musí být uvedeno, že zůstavitel nemůže číst nebo psát, kdo listinu napsal a kdo nahlas přečetl a jakým způsobem zůstavitel potvrdil, že listina obsahuje jeho pravou vůli.
Obsah listiny musí být po jejím sepsání přetlumočen do znakové řeči, i toto musí být v listině uvedeno. Listinu musí svědci podepsat.

Závěť ve formě notářského zápisu musí obsahovat vedle vlastního textu:

a) místo a dobu úkonu
b) označení notáře
c) jméno, příjmení, RČ a bydliště pořizovatele
d) údaj o ověření jeho totožnosti
e) prohlášení pořizovatele o tom, že je způsobilý k právním úkonům
f) údaj o tom, že jím byl zápis po přečtení schválen
g) podpis pořizovatele
h) otisk úředního notáře + jeho podpis

Další ustanovení o závěti:

Svědky mohou být pouze osoby, které jsou způsobilé k právním úkonům.
Svědky nemohou být osoby nevidomé, neslyšící, němé, ty, které neznají jazyk, ve kterém se projev vůle činí, a osoby, které mají podle závěti dědit.

Závětí povolaný, ani zákonný dědic a osoby jim blízké nemohou při pořizování závěti působit jako úřední osoby, svědci, pisatelé, tlumočníci nebo předčitatelé.

Žádné komentáře:

Okomentovat