Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Práva a povinnosti účastníka řízení o udělení azylu

Účastník řízení, který je hlášený k pobytu mimo pobytové středisko si hradí náklady spojené s pobytem na území z vlastních prostředků, s výjimkou zdravotní péče. Je povinen se přihlásit u odboru cizinecké a pohraniční policie do 3 dnů od zahájení řízení. Lze mu s ohledem na jeho majetkové a finanční poměry na jeho žádost poskytnout finanční příspěvek až do výše životního minima. Žádost se podává místně příslušnému okresnímu úřadu. Ten také příspěvek vyplácí.
Účastník řízení je povinen strpět potřebnou dobu ubytování v přijímacím středisku. Nesmí přijímací středisko opustit do dokončení potřebných úkonů.
Obdrží od ministerstva průkaz účastníka řízení o udělení azylu který je platný po dobu řízení o azyl. Obsahuje údaje o totožnosti účastníka řízení, o jeho státním občanství, místě ubytování, o uděleném vízu a o jeho dětech mladších 15 let, pokud jsou také účastníky řízení o azyl.

Azylant
Účastník řízení o udělení azylu, který obdržel rozhodnutí o udělení azylu se stává azylantem.
Je povinen přihlásit se k trvalému pobytu na u příslušného odboru cizinecké a pohraniční policie do 3 pracovních dnů ode dne doručení rozhodnutí o azylu. Azylant je oprávněn k trvalému pobytu na území po dobu platnosti rozhodnutí o udělení azylu.

Žádné komentáře:

Okomentovat