Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Logistika

1 Logistika

1.1 Pojem logistika

Logistika je obor, který se zabývá plánováním a řízením toku zboží, jeho skladováním a službami spojenými s tímto tokem od místa výroby až do místa spotřeby, tak aby byly na správném místě ve správný čas. Cílem je uspokojit veškeré požadavky zákazníků, nejen požadavky na dopravu zboží. Logistika je rozsáhlý obor týkající se všech podniků a organizací, včetně státní správy.


1.1.1 Historie logistiky

Logistika patří k relativně mladým vědním oborům, i když jako druh činnosti je tisíce let stará. Pojmenování pochází z řeckého slova „LOGOS“ (pochopení). Předmětem zkoumání se stala až na počátku 20. století. Významným mezníkem ve vývoji logistiky byla 2.světová válka. Měla velký podíl na vítězství spojeneckých vojsk. Velmi významně se tedy uplatňuje ve vojenství, čehož je důkazem logistická podpora vojsk ve Válce v Perském zálivu.
Po 2. světové válce se logistika používala v obchodu za účelem snížení nákladů a zvýšení zisků. Počátkem 70-80. let přebírá hospodářství od armády princip “správného jednání ve správném čase a prostoru“.
Vzniká hospodářská logistika a podniková logistika a v 90. letech zájem nadále roste s nástupem informatiky a internetu. Informační technologie je velmi významný nástroj k sledování transakcí, objednávání, pohybu materiálu, skladování zboží. Logistika jde ruku v ruce s globalizací.

Žádné komentáře:

Okomentovat