Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TĚLESNÁ VÝCHOVA

- je pedagogická činnost, jež cílevědomě využívá tělesných cvičení k působení na všestranný a harmonický rozvoj cvičících a jejímž prostřednictvím záměrně formují jejich morální a charakterové rysy. (9)
TĚLOCVIČNÁ REKREACE - tímto pojmem rozumíme zájmovou, ve volném čase prováděnou tělocvičnou, případně jinou pohybovou činnost, zaměřenou na obnovu a rozvoj sil po vykonané práci, na udržení tělesné i duševní kondice, na příjemné prožití volného času aktivní pohybovou činností. Tento druh tělocvičné aktivity je označován i jinými oficiálními či neoficiálními termíny jako je tělocvičná rekreace, rekreační sport, sport pro všechny apod., které většinou vyjadřují stejnou činnost. (9)
SPORT - je to specifická, organizovaná činnost, tělocvičného i jiného pohybového, technického či intelektuálního charakteru s dominující výkonovou motivací a z ní vyplývající prožitkovostí, realizující se v dosavadní absolutně či relativně maximálním výkonu, v přesně vymezených a kontrolovaných podmínkách soutěže.
Název sport se odvozuje od latinského „disportare” a starofrancouzkého „le désporter”, což znamená bavit se, příjemně trávit volný čas. Sportovní věda u nás považuje sport za složku tělesné kultury (vedle tělesné výchovy a pohybové rekreace). Jedná se o významný společenský jev. Lze v něm rozlišovat několik sfér: sport jako aktivní činnost tvořící vlastní jádro (svými funkcemi se vyděluje sport dětí a mládeže a sport dospělých). Podle výkonnostní úrovně a poslání je třeba dále rozlišovat sport masově rekreační, sport výkonnostní a sport vrcholový. Další sféru tvoří diváci, přímí nebo zprostředkovaní. Ve struktuře sportu nelze nevidět také vztahy sportu k ostatním oblastem společenské činnosti, jako např. ideologie, politika, ekonomika, výchova a vzdělání, zdravotnictví, umění, věda . . .(12)

Žádné komentáře:

Okomentovat