Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Změny obsažené ve Vyhlášce č. 500/2002 - dokončení

i) deriváty
- pokud dojde ke změně reálné hodnoty derivátu, který zajišťuje reálnou hodnotu nějakého aktiva, pak budeme o změně reálné hodnoty derivátu i aktiva účtovat výsledkově
- pokud derivát zajišťuje budoucí pohledávku, bude se o změně reálné hodnoty derivátu účtovat na účet 413
- u CP přeceňovaných na reálnou hodnotu se o změně kurzového a tržního vlivu bude účtovat souhrnně na účet 413
- pokud nebudou CP přeceňovány na reálnou hodnotu, tak u dlužných CP budeme účtovat rozdíl výsledkově na účet 563 nebo 663 a u ostatních CP rozvahově do vlastních zdrojů na účet 413

j) soubor pohledávek
Pokud nabýváme více pohledávek, nelze vytvořit soubor pohledávek. Je to možné jen u pohledávek starého bloku, tj. u pohledávek do r. 1994. U pohledávek nového bloku nelze zachytit tento soubor na jeden analytický účet. Je třeba analyticky jednotlivé pohledávky rozčlenit podle jejich PC.

k) účetní závěrka
v příloze vyhlášky bude závazně stanovena náplň jednotlivých řádků rozvahy, výkazu zisků a ztrát a přílohy. Bude stanovena směrná účtová osnova. Bude se lišit tím, že budou uvedeny jen účty končící na 0, tj. budou uvedeny jen názvy účtových skupin, které budou závazné. Tyto názvy zůstanou stejné.


Od roku 2004 budou platit novely Zákona o daních z příjmů a Zákona o účetnictví. Budou schvalovány během jara a léta 2003. Pro konkrétní postupy účtování převezmeme mezinárodní účetní standardy. Neplatí tedy informace, že budou zpracovány národní účetní standardy, jak bylo uvedeno na jedné z prvních přednášek. Mezinárodní standardy jsou poměrně volné ve svém přístupu k účtování, na což podnikatelé v ČR nejsou zvyklí. Proto bude muset naopak Zákon o daních z příjmů daleko konkrétněji stanovit základ pro daň z příjmů.

Žádné komentáře:

Okomentovat