Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vklad podniku

Vklad podniku
- zákon stanoví, že pro vklad podniku se použije přiměřeně smlouva o prodeji podniku

- pokud se prodává nebo vkládá podnik, je nutný souhlas valné hromady a návrh smlouvy je třeba uložit do o.r.

- vklad bude zúčtován je stejnému datu jako smlouva o vkladu podniku

- vklad podniku je nepeněžním vkladem. Pokud by docházelo ke zvýšení kapitálu, pak je povinnost vklad splatit před zápisem do o. r.

- vkladem podniku se nelze zbavit daňových závazků


Účtování u vkladatele
- vkladatel, který vyřazuje podnik nebude účtovat aktiva do nákladů a pasiva do výnosů, ale vzniká mu finanční investice, vzniká mu obchodní podíl účtovaný na 06.

- vkladatel zúčtuje A na 378 – Jiné pohledávky. Dluhy mu pohledávku snižují.

- rezervy se převádět nesmějí, jsou jakoby veřejno-právním závazkem, zúčtovávají se do výnosu, stejně tak i opravné položky: rezervy/6..

- po tomto převedení se čeká na zápis do o. r.

- po zápisu do o. r., kdy je vkladatel zapsán jako společník, vzniká obch. podíl na 06. k datu zápisu do o. r. a ruší se pohledávka na 378: 06. /378

- jsou-li dluhy větší než majetek, pak hodnota předlužení se účtuje do výnosů

- hodnota vkladu < hodnota dluhu, pak hodnota pohledávky je nulová. Po zápisu do o. r. se bude nulový podíl evidovat v knize podrozvahových účtů, ne na účtu 06.


Účtování u nabyvatele
- nabyvateli nevzniká žádný závazek, zvyšuje o nepeněžitý vklad základní kapitál

- pokud se zvyšuje základní kapitál v průběhu jeho činnosti, nabyvatel nejdříve zúčtuje zvýšení základního kapitálu, který ještě není zapsán v o. r. na 353/419. Hodnotu bude brát podle ZC nebo ve znaleckých cenách.

- následně zvýší základní kapitál na účty aktiv na MD: A/353 a rozdíl bude účtovat na 097. Účet 097 se účetně odepisuje po dobu 15 let, je však daňově neúčinný.

- po provedení zápisu základního kapitálu do o. r. se účtuje: 419/411

- při odepisování takto nabytého majetku je třeba se držet § 30 odst. 12?? ZDP. Aktiva se musí odepsat tou metodou, jaká se začala používat u vkladatele. Pokud se nabude pohledávka, pak není možné ji daňově odepisovat, ani k ní vytvořit daňovou opravnou položku - § 21zc)

- pokud se opr. Položka 097 vztahuje k úplatně nabytému majetku, pak je účtován daňově účinný odpis. Pokud se vztahuje k neúplatně nabytému majetku (tj. vklad), pak nelze odpis daňově uznat - § 23 odst. 3 písm. c) ZDP

Žádné komentáře:

Okomentovat