Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V případě změny právní formy

Dělá se např. :
- v případě změny právní formy se musí zpracovat návrh provedení změny pr. formy
- pokud zaniká účast společníka, tak pro účely vyrovnání je třeba ji sestavit ke dni zániku účasti
- při fúzi, pokud by uplynulo od data sestavení konečné úč. závěrky do vyhotovení návrhu smlouvy o fúzi více než 6 měsíců
f) způsob zveřejňování úč. závěrky- kromě toho, že je zveřejněna v Obchodním věstníku, musí být zveřejněna také uložením do Sbírky listin v o. r.
g) vymezení úč. období – úč. obdobím byl dříve pouze kalendářní rok. Od loňska je možné účtovat v hospodářském roku, který je také pak zdaňovacím obdobím. Hospodářský rok je 12 po sobě jsoucích měsíců, které začínají 1. dnem jiného měsíce, než je leden. Pro účtování v hosp. roce je třeba:
- požádat správce daně o souhlas se změnou úč. období. Neziskové org. žádají ministerstvo financí.
- v žádosti uvést den, od kterého chceme změnit úč. období
- uvést důvody, proč žádáme o změnu
- žádost je třeba podat nejpozději 3 měsíce před datem úč. období, např. při změně od 1. 5. Doručit žádost do 1. 2. Žádost podaná po lhůtě bude vždy zamítnuta.
Je třeba si počkat na rozhodnutí správce. Ten musí vydat rozhodnutí do 1 měsíce. Zamítnou žádost může ze závažných hosp. důvodů.

Způsob uzavírání UCE při změně úč. období
Úč. obdobím může být období kratší nebo delší než 12 měsíců:
1. Lze prodloužit úč. období s obdobím, které předchází. Např. 1.1.2002 až 30.4.2003. Je-li období delší než 12 měsíců, považuje se také za zdaňovací období -> musí se podat daň. přiznání do 3 měsíců (event. do 6 měsíců).
2. Lze si stanovit, že období, které předchází změně úč. období, bude kratší než 12 měsíců. Je to dražší, protože se sestavuje závěrka ke dni konce roku a ke dni, který předchází změně úč. období. Je-li úč. období kratší než 12 měsíců, není považováno za zdaňovací období, ale jen za část zdaň. období -> nelze uplatnit stejné nákladové a odčitatelné položky jako u přiznání za celé zdaň. období. Zdaňovací období - § 17a.
h) § 3 – když vzniká úč. jednotka 3 měsíce před koncem úč. Období (kalendářního roku), pak lze stanovit, že úč. období bude delší než 12 měsíců -> úč. období skončí až 31.12. dalšího roku = 15 měsíců = zdaňovací období. Nejdelší úč. období může být 23 měsíců. Lze prodloužit úč. období na 15 měsíců při zániku úč. jednotky, jestliže dochází k jejímu zániku 3 měsíce po konci úč. období. U fúzí je však specifická úprava!

Žádné komentáře:

Okomentovat