Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Změny obsažené ve Vyhlášce č. 500/2002

Změny obsažené ve Vyhlášce č. 500/2002

a) z hlediska účetního byla z účetní úpravy vypuštěna hodnotová hranice dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku – padá tedy hranice Kč 40 000,- pro HM a hranice Kč 60 000,- pro NM. Z hlediska daňového u HM Zákon o dani z příjmů upraven nebude a dále bude platit hranice Kč 40 000,-. Z účetního hlediska si úč. jednotka bude tedy muset ve své směrnici sama stanovit, který majetek považuje za významný a který ne. U HM bude vhodné ponechat hranici na Kč 40 000,-, protože to koresponduje s daňovým hlediskem. Bude to vhodné zejména u menších podniků, které nemají tolik majetku s velkou hodnotou. Velké podniky mohou hranici posunout směrem nahoru ve své směrnici, pokud je to pro ně vhodnější.

b) Nehmotným majetkem bude nově i goodwill, ať už kladný nebo záporný
Je nutné rozlišovat goodwill a opravnou položku k nabytému majetku.
- o goodwillu hovoříme tehdy, když nabudeme podnik a individuálně ho oceníme, tj. pozveme znalce a individuálně oceníme jednotlivá inventární čísla majetku. Pak rozdíl mezi kupní cenou a přeceněnou hodnotou je goodwill. Goodwill se bude následně odepisovat po dobu 5 let a v rozvaze se bude vykazovat jako dlouhodobý NM.
- pokud nabudeme podnik a přeceňovat ho nebudeme, pouze převezmeme ZC z účetnictví prodávajícího a v těchto ZC převedeme majetek do svého účetnictví, pak rozdíl mezi kupní cenou a ZC zůstává nadále považován za opravnou položkou k nabytému majetku. Tato opr. položka se bude odepisovat po dobu 15 let a v rozvaze se vykazuje v dlouhodobém HM jako oceňovací rozdíl k nabytému majetku.
Tato úprava byla přijata v důsledku sbližování našeho systému účtování s mezinárodními účetními standardy.

c) pozemky
budou moci být považovány i za zboží, pokud bude pozemek nakupovat realitní kancelář. Do letošního roku bylo možné za zboží považovat i nemovitost, pokud, pokud šlo o předmět podnikání, ale s výjimkou pozemků. Pozemek bude moci být považován za zboží jen tehdy, pokud ho realitní kancelář bude vlastnit za účelem prodeje. Pokud ho bude pronajímat, nemůže se jednat o zboží.

d) uvedení majetku do užívání
Nastane zjednodušení v tom smyslu, že definice toho, co je to uvedeni do užívání, bude obecnější. Nakoupený HM bude převeden ihned do užívání a do odepisovaného majetku, pokud se jedná o majetek již užívaný někým před námi (= nabýváme užívanou věc).

Žádné komentáře:

Okomentovat