Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Změny obsažené ve Vyhlášce č. 500/2002 - pokračování

e) nakoupení věci po leasingu
Pokud dnes nakoupíme nějakou věc po leasingu, musíme tento majetek zúčtovat do dlouhodobého majetku a odepisovat ho, i kdyby jeho hodnota byla velmi malá nebo nulová. Nově si bude možné vybrat, zda věc nabytou po leasingu zachytit jako zásobu. Pokud hodláme předmět nabytý po leasingu do 1 roku prodat, můžeme ho zařadit i do materiálu.

f) základní kapitál
V rozvaze se vykazoval do letošního roku zvlášť základní kapitál zapsaný do o. r. a nezapsaný do o. r. Od 1. 1. 2003 budou tyto položky opět sjednoceny na účet 411.

g) rezervy a opravné položky
Tvorba rezerv a opr. položek se bude účtovat na vrub nákladů. Zrušení a čerpání se bude účtovat ve prospěch nákladů, nikoli ve prospěch výnosů!!!! Ve výkazu zisků a ztrát se to projeví jako záporný náklad, výsledkově to však žádnou změnu neznamená.

h) oceňování
- u dlouhodobého majetku do konce roku 2002 úroky z úvěru na pořízení tohoto majetku byly součástí PC majetku do doby zařazení tohoto majetku do užívání, poté byly nákladem. Od 1. 1. 2003 se o této skutečnosti musí rozhodnout úč. jednotka sama. Nebo se může rozhodnout, že bude úroky účtovat podle jejich věcné a časové souvislosti.
- zkušební provoz linky – s provozem zkušební linky je spojena výroba výrobků. Do letošního roku tržby z prodeje výrobků pocházejících ze zkušební linky snižovaly PC této investice, neúčtovaly se do výnosů. Od 1. 1. 2003 veškeré tržby za prodané výrobky vyrobené v rámci zkušebního provozu budou běžně účtovány do výnosů.

Žádné komentáře:

Okomentovat