Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prodej, vklad a nájem podniku

Prodej, vklad a nájem podniku

Prodej podniku

- podnik se prodává na základě smlouvy o prodeji podniku - § 476 a další obch. zákoníku

- podle novely obch. zák. se podnik považuje za věc hromadnou, která se skládá z různých aktiv, pohledávek a závazků

- za podnik lze považovat jen určitou organizační složku podle smlouvy o prodeji podniku, ne pouze např. 2 budovy). Pokud se prodává jen soubor majetku, je to podle smlouvy kupní.

- k prodeji podniku dochází, když nabude smlouva platnosti X u kupní smlouvy je to dnem předání. U podniku je také protokol o předání podniku, ale není to den, ke kterému se zúčtuje prodej. U prodeje podniku je dnem zúčtování den, kdy nabývá smlouva účinnosti. K tomuto dni musí prodávající svá aktiva vyřadit a kupující je zařadit do svého účetnictví.

- výjimkou jsou nemovitosti, které se převádějí k datu podání žádosti zápisu do katastru nemovitostí

- jsou-li součástí podniku zaknihované CP, pak se převádí dnem zápisu ve středisku CP

- jsou-li součástí podniku nehmotná aktiva chráněná zákonem (patentový zákon apod.), přechází vlastnictví zápisem v příslušném rejstříku v registru

- jsou-li součástí podniku pohledávky, pak se přiměřeně použije smlouva o postoupení pohledávek. Tuto skutečnost oznamuje prodávající dlužníkům, že věřitelem se stává někdo jiný

- u dluhů k převodu dochází podle § 533 obč. zák. Dluhy se převádí na kupujícího podniku bez souhlasu věřitelů. Ale věřitel může odporovat do 6 měsíců celý úkon prodeje podniku (obch. zák.), nemůže odporovat pouze převod dluhů.

- prodej podniku = soukromo-právní akt, tj. nelze s ním spojovat veřejně právní účinky. Na nabyvatele podniku proto nepřechází žádné veřejno-právní pohledávky a závazky jako soc. zabezpečení, daňová povinnost apod.

- u nemovitých věcí, o kterých nemáme zápis z katastru nemovitostí, vytvoříme 389 – Dohadné účty pasivní a převádíme 389/aktiva Následně po zápisu do katastru zúčtujeme u nemovitosti zrušení dohadné položky 588/389

- prodávající účtuje pohledávku vůči kupujícímu 371/688

- časové rozlišení nákladů příštích období zúčtujeme jako prodej pohledávky
výnosů příštích období jako závazek (dluh)

- ztráta z prodeje podniku jako rozdíl účtu 688 a 588 není daňovým nákladem

- pokud dojde ke změně kupní ceny, žádáme např. slevu: účtujeme s minusovými znaménky na účty
-371/-688

- pokud dochází v dalších letech k reklamaci, pak jsou to mimořádné náklady

- kupujícímu podniku zůstávají závazky na účtech 341, 342, 343, 336, 345 v nominálních hodnotách. Zůstatky účtů se neúčtují na 588, ani na 011.

Žádné komentáře:

Okomentovat