Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Deriváty

Deriváty
Pro účely účetnictví derivátem rozumíme smlouvu apod., na jejímž základě vzniká pohledávka jedné úč. jednotky a závazek druhé úč. jednotky.
3 atributy derivátů:
1. stále se mění reálná hodnota v závislosti na změně hodnoty podkladového aktiva
2. derivát nevyžaduje žádnou nebo minimální počáteční investici
3. derivát bude nějakým způsobem vypořádán v budoucnosti

Za deriváty se nepovažují:
- repo obchody = úvěry a půjčky se zajištěným převodem práva
- smlouvy o budoucím nákupu nebo prodeji HM, NM nebo zásob, tj. smlouva o smlouvě budoucí
- smlouvy, které se obvykle považují za pojistné

Z hlediska účetnictví rozlišujeme deriváty:
1. pevné termínované operace
= sázky na burze nebo veřejném trhu

a) forward = obchod, který je uskutečňován mimo veřejné trhy, na základě něhož se smluví strany dohodnou o obchodu s pevně stanovenými podmínkami. Musí se s ním ale obchodovat na veřejném trhu.

b) future = obdoba forwardu, ale uskutečňuje se na standardizovaných trzích, není to individuálně sjednávané mezi dvěma partnery.

c) swap = syntetický kontrakt tvořený kombinací dvou a více operací, probíhají dvě a více vypořádání za sebou, např. 1x za čtvrt roku mám právo na uskutečnění obchodu
O sjednání derivátu ( uzavření sázky) se účtuje jen na podrozvahových účtech. Do rozvahy se derivát dostane až v okamžiku uzavření úč. knih a kdy se mění reálná hodnota derivátu. Ke konci úč. období zjišťujeme hodnotu derivátu a účtujeme jako o CP. Deriváty můžou mít aktivní i pasivní zůstatek. Snížení reálné hodnoty účtujeme v rozvaze.
Deriváty obchodovatelné na veřejném trhu: o změně reálné hodnoty účtujeme na výsledkové účty 567 – Náklady z derivátových operací nebo na 667 – Výnosy z derivátových operací a souvztažně na účet 373 – Pohledávky a závazky z pevných termínových operací (další účty 3.. a 3..??)
U ostatních derivátů: o změně reálné hodnoty se účtuje rozvahově na účet 414 – Oceňovací rozdíly z přecenění majetku a závazků a souvztažně na účty v ÚT 3 – 373.
U zajišťovacích derivátů: o změně reálné hodnoty se účtuje na 414. Zajišťovací derivát – zajištění je vysoce účinné, ztrátu ze sjednání derivátu pokryje zisk ze zajišťované komodity. Efektivita zajištění musí být spolehlivě měřitelná a průběžně posuzovaná.
Pokus úč. jednotak nebude schopna použít věrohodně ocenění derivátů, tak nebude o změně reálné hodnoty účtovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat