Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nová vyhláška k Zákonu o účetnictví s platností od 1. 1. 2003

11. Přednáška – 4. 12. 2002
Nová vyhláška k Zákonu o účetnictví s platností od 1. 1. 2003

Kurzové rozdíly
Do konce roku 2002 nastane změna ve skutečnosti, že poplatník bude muset zdanit nějaký velký rozdíl.

3 možnosti postupu:
1. pokud nyní uzavírá poplatník úč. knihy - v průběhu roku a bude vykazovat nerealizované kurzové zisky, může si požádat o posečkání daně. Účet 663 propočte sazbou daně. Správce daně by měl takto přiznanou daň posečkat max. na 6 let. Je možné požádat i o prominutí příslušenství daně, protože za posečkání nabíhají úroky ve výši 140 % sazby ČNB.

2. Sněmovní tisk č. 89, který řeší novelu ZDP – (řeší i úpravu odečtu darů na povodňové účely, kde je možné u PO místo 5 % odečíst 10 %). Veškeré nerealizované kurzové zisky a ztráty zaúčtované k pohledávkám a závazkům by se vyloučily ze základu daně a nezdanily by se. Byla by to výhoda pro dovozce, ale nevýhoda pro vývozce, protože pro ně by tento náklad byl neuznatelný. Novela neřeší situace, když rozdíl bude realizovaný. Pak by úprava základu daně byla příliš složitá, musela by se vést zvlášť daňová a zvlášť účetní evidence. Tento návrh tak pravděpodobně nebude schválen.

3. Novelovat Zákon o účetnictví – nejelegantnější, ale přechodná varianta. Zákon by nebyl novelizován úplně, ale vložil by se do něj přechodník. Podle něho by si poplatník mohl vybrat, zda k 31. 12. 2002 bude účtovat podle postupů účtování platných v roce 2001 nebo v roce 2002. Buď všechny kurzové rozdíly bude účtovat výsledkově nebo bude postaru účtovat na kurzové rozdíly aktivní či pasivní a event. vytvoří na kurzové ztráty rezervu. V souvislosti s touto novelou by bylo pak nutné změnit i zákon o dani z příjmů.

Žádné komentáře:

Okomentovat