Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Smlouva o převodu zisku

Smlouva o převodu zisku
- je dohodnuto mezi mateřskou společností a všemi společníky, že veškerý zisk bude převáděn na majoritního akcionáře, tj. na řídící osobu, která se následně bude vypořádávat s ostatními.

a) Pokud neexistuje smlouva o převodu zisku:
Řízená osoba odvádí podíly na zisku jednotlivým společníkům. V tomto případě lze uplatnit slevu na dani ve výši 1/2. Srážkovou daň 15 % odvádí řízená osoba správci daně. Řízená osoba je osoba, kterou řídí společníci.

b) Pokud je uzavřena smlouva o převodu zisku:
Řízená osoba bude veškerý zisk převádět na předem dohodnutou řídící osobu. Řídící osoba dále převede zisk na jednotlivé společníky. Srážkovou daň 15 % aplikuje řízená osoba a odvede ji správci daně. V tomto případě nelze uplatnit slevu na dani podle § 35 odst. 3 ZDP.
Ve smlouvě musí být jasně řečeno, jak se bude řídící osoba vypořádávat s mimostojícími společníky. Vypočte se průměrný zisk řídící osoby za předcházející roky a podle poměru mimostojících společníků, jakým se podílí na jmění podniku, mohou mimostojící společníci dostat větší, ale i menší část zisku, než kdyby smlouva o převodu zisku nebyla sjednána.
Příklad: na řídící osobu je převedeno 105. Průměrný zisk je 100, pak společník držící 10 % dostane 10 zisku, společník držící 5% dostane 5. Je-li zisk skutečný 120 a průměrný 100, pak dostanou víc, protože společník držící 5 % dostane 5,5 a srážkovou daň 15 % uplatní jen na část zisku, která převyšuje průměrný zisk, tj, na částku 0,5. Vyrovnání do výše skutečného zisku se daní u řídící osoby. To, co převyšuje, se daní u společníka.

Řídící osoba účtuje přijatý zisk jako výnos na účet 668 a nezahrnuje ho tak do daňových výnosů. Vyrovnání mimostojících společníků účtuje do nákladů na 568 jako nedaňový náklad – podle § 25 odst. n ZDP.

Žádné komentáře:

Okomentovat