Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stanovení vstupní ceny u hmotného majetku

Stanovení vstupní ceny u hmotného majetku

Při pořízení úplatně (koupí)

Ocenění se provede v pořizovací ceně včetně všech poplatků (vedlejších nákladů) včetně úroků z úvěru. Ale úroky jen do doby, než se HM zařadí do užívání.
Do PC nepatří:
- od r. 2001 kurzové rozdíly
- daň z převodu nemovitostí - až zaplatím, je to náklad (§ 24 odst.2 písm. ch) ZDP)
- nájemné je daňovým nákladem, nikde není stanoveno, že by mělo vstoupit do PC. Ale nájemné stavebních strojů, lešení apod. vstupuje do PC.


Podmínky reinvestičního odpočtu:

Lze odečíst 10 % vstupní ceny u nového majetku. Reinvestici lze uplatnit jen:
- pokud jsem 1. vlastníkem HM
- pokud užíván věc na základě smlouvy o finančním leasingu, pak i nájemce, pokud je 1. nájemcem a pronajímatel je 1. Pronajímatelem. Reinvestice je z PC poskytované pronajímatelem.
- u zpětného leasingu – pokud prodávám leasingové společnosti stroj a ještě není uveden do užívání nebo ho považuji za zásobu a společnost mi ho zpětně pronajme, pak je splněna podmínka pro reinvestici = 1. nájemce a 1. pronajímatel. Pokud už je věc uvedena do užívání, prodám ji a zpětně pronajmu, už nelze reinvestiční odpočet provést, protože leasingová společnost už není 1. pronajímatelem
- pokud prodám majetek do 3 let od pořízení, je třeba reinvestici znovu připočítat

V daňovém přiznání je nutné uplatnit max. možný reinvestiční odečet v roce, kdy mám základ daně. Jinak se ná za to, že nemám zájem uplatnit odečet a nárok na odečet na reinvestici propadne. Odečet reinvestice má přednsto před odečtem darů. Odečet darů se uplatňuje už ze ZD sníženého o odečitatelné položky. Dary nelze převádět do dalších období.

Žádné komentáře:

Okomentovat