Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Změny v účetnictví

Změny v účetnictví
Změny od r. 2001 – zákon č. 495/2000 Sb.
a) § 1 – změna ve vymezení hodnoty, posílení právní jistoty úč. jednotek. Za úč. jednotky se považují i stále provozovny zahraničních subjektů a organizační složky státu. Nejsou sice právním subjektem, ale jsou úč. jednotkou.
b) Oblast otevírání a uzavírání úč. knih – při přeměně obch. spol. (např. splynutí, sloučení, rozdělení) se úč. závěrka sestavuje ke dni, který předchází dni změny, tj. k rozhodnému dni fúze.
c) úč. knihy se při změně právní formy uzavírají ke dni, který předchází zápisu změny pr. formy do o. r.
d) §17 – pokud se UCE uzavřelo a závěrku už schválila valná hromada, tak nelze toto schválené účetnictví znovu otevírat -> zůstává stejné. Ale pokud ke schválení valnou hromadou ještě nedošlo, má úč. jednotka možnost nejpozději do konce následujícího úč. období účetnictví znovu otevřít, něco doúčtovat a znovu UCR uzavřít. Pak je nutné podat i dodatečné daň. přiznání, pokud došlo ke změně daň. povinnosti. Je třeba hlídat, aby seděla bilanční kontinuita, aby KZ = PS. Správce daně zpravidla vyzve k předložení zápisů, které byly doúčtovány. Je nepřípustné staré UCE úplně skartovat a kompletně je přepracovat = rozpor se zákonem.
e) Oblast úč. závěrky – kromě řádně a mimořádné existuje mezitimní úč. závěrka. Je zjednodušenou závěrkou pro případ, kdy jsou třeba informace pro operativní rozhodování. Spočívá v tom, že se:
- neuzavírají úč. knihy
- inventarizace se nedělají fyzické, ale jen správnost ocenění majetku
- zaúčtují se všechny úč. případy, udělá se STOP-stav a udělá se R a VZZ

Žádné komentáře:

Okomentovat