Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Změny od r. 2002

Změny od r. 2002
byly uskutečněny zákonem č. 353/2001 Sb. S účinností od 1.1.2002. Byly kompletně změněny postupy účtování a účtová osnova. Původní byly nahrazeny opatřením vlády. Změny byly vydány ve Finančním zpravodaji 1/1 z r. 2002. Toto opatření k postupu účtování má dočasný charakter. Do konce roku by mělo ministerstvo vydat obecné principy, základy účtování, obsah úč. závěrky a směrnou účtovou osnovu, které vydá pomocí vyhlášky. Pracuje se na vydání Českých národních účetních standardů. Před jejich zveřejněním budou jen autorizovány ministerstvem financí. Pracovat na nich bude soukromo-veřejná instituce.

a) Jedná se o změny v oblasti oceňování majetku a závazků - § 25 odst.1 písm. k) Zákona o UCE:
- úplně vypadl pojem cena pořízení, používá se pořizovací cena (PC). Pro ocenění cenných papírů, pohledávek, které byly nakoupeny, obch. podílů se používá ocenění v PC včetně všech nákladů spojených s pořízením.
- jakýkoli majetek pořízený ve vlastní režii bude oceňován ve výši vlastních nákladů nebo, pokud tyto jsou vyšší než reprodukční pořizovací cena (RPC), pak budou oceněny v RPC. Tento majetek oceněný v RPC se však daňově musí odepisovat v hodnotě vlastních nákladů. Změna zákona o UCE nebyla provázena změnou v daňovém zákoně.
- CP a jejich deriváty budou oceňovány k rozvahovému dni reálnou hodnotou. Deriváty = opce, swapy, forwardy.
- na reálnou hodnotu se nebudou přeceňovat vlastní akcie, státní dluhopisy, obch. podíly a dlužné CP držené se záměrem držet je do splatnosti (= dluhopisy, pokladniční poukázky apod.)

Žádné komentáře:

Okomentovat