Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociálna politika v EÚ 2.


1987 až 1992:


Do platnosti vstúpil tzv. “Single European Act”30, podľa ktorého sa od 31. decembra 1993 vytvára spoločný európsky trh. V oblasti európskej sociálnej politiky boli zavedené nové
regulácie, týkajúce sa najmä zlepšenia pracovných podmienok, „sociálneho dialógu“
(iniciatívy v oblasti pracovného trhu), štrukturálnych fondov. 9. decembra 1989 bola
členskými krajinami prijatá „Všeobecná charta základných sociálnych práv zamestnancov“ .

EÚ po roku 1993 (Maastricht)

Maastrichtská zmluva priniesla v oblasti sociálnej politiky množstvo zmien. Princíp subsidiarity získava na význame v častiach vymedzujúcich sociálnu politiku. Národná politika má prioritu nad spoločnou, avšak len dovtedy, kým pri implementácii pravidiel na národnej úrovni nedochádza k znižovaniu dosiahnutých životných štandardov, pracovných podmienok, bezpečnosti pri práci a pod. Na základe článku III bol založený Európsky sociálny fond a začína sa apelovať na ekonomickú a sociálnu jednotu.

Boli zavedené kapitoly týkajúce sa grantovej podpory vzdelávania mladých ľudí, „zmluva o sociálnej politike“ posilňuje úlohu sociálnych partnerov. Zmluva však iba dopĺňa alebo podporuje politiky jednotlivých štátov. Postupne došlo na európskej úrovni k prijatiu ďalších dokumentov: Zelená kniha – Európska sociálna politika (1993), Biela kniha (1994), Modernizácia a zlepšenie sociálnej ochrany v Európskej únii (1997), Charta základných práv Európskej únie (Nice 2000).

Slovenská republika sa 1. mája 2004 stala členským štátom Európskej únie, čím prebrala na
seba záväzok zaručiť prístup fyzických osôb k sociálnemu zabezpečeniu v súlade s princípmi
a cieľmi formujúcej sa európskej sociálnej doktríny.

Do mája 2004 zabezpečovali vzájomné vyplácanie dávok medzi členskými aj pristupujúcimikrajinami EÚ bilaterálne dohody, od tohto dátumu ich nahrádza jednotná legislatíva EÚ. Abyžiaden obyvateľ únie pri poberaní sociálnych dávok nedoplácal na voľný pohyb za prácou,vzťahujú sa na všetkých Spoločné podmienky sociálneho zabezpečenia (Common Provisionson Social Security).

Žádné komentáře:

Okomentovat