Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociální politika, Úloha štátu v sociálnej politike, Postavenie zamestnávateľa z hľadiska sociálnej politiky, Politika zamestnanosti - 2.

Sociální politika, Úloha štátu v sociálnej politike, Postavenie zamestnávateľa z hľadiska sociálnej politiky, Politika zamestnanosti - 2.

Dávka patrí pri dočasnej PN aj za sobotu aj nedele. Zákon potom ustanovuje, kedy dávka nepatrí, keď patrí nemocenské, materské, ošetrovné. Náhrada príjmu nepatrí ani vtedy, ak DPN vznikla v dôsledku spáchania trestného činu (právoplatne odsúdený za spáchanie TČ). Patrí vo výške polovice, keď DPN v súvislosti s požitím alkoholu / iných návykových, omamných látok. Náhrada príjmu pri DPN sa jej poskytovanie zastaví, odo dňa zistenia porušenia liečebného režimu. Náhrada príjmu sa zastaví odo dňa keď sa zistí, že práceneschopný zamestnanec sa nezdržiava na tom mieste, na ktorom sa má zdržiavať a to bez súhlasu lekára.

Kontrolu za prvých 10 dní vykonáva zamestnávateľ. Od 1.8.06 novelou môže sociálna poisťovňa vykonávať kontrolu hneď od začatia dočasnej PN.
Zamestnávateľ vykonáva kontrolu liečebného režimu so súhlasom zamestnanca.
Zamestnávateľ je povinný zamestnávať občanov so zdravotným postihnutím (5/2004 Zb.z. o službách zamestnanosti). (Zásada zmluvnosti – pracovný vzťah musí vzniknúť na základe dohody – zákon 5/2004 je zásada porušená pozitívne).

Ak zamestnáva najmenej 20 zamestnancov (20 + viac) je povinný z okruhu svojich zamestnancov zamestnávať 3,2% občanov zo zdravotným postihnutím. (napr. 20 zamestnancov mám, 3,2% z 20 = 0,64 človeka. Zákonodarca ustanovil: od 0,5 vrátane 0,5 sa zaokrúhľuje na celé číslo nahor = 1). Zamestnávateľ nemusí reálne zamestnávať občanov so ZP, ale splní si tú úlohu, že ho zamestnáva, ak zadá zákazku pre chránenú dielňu.

Ak reálne nezamestnáva a nemôže ani zadať zákazku pre chránenú dielňu, ale musí do 31.3. nasledujúceho kalendárneho roka odviesť na príslušný UPSVaR „odvod za neplnenie povinnosti zamestnávať občanov so ZPS“ (to nie je pokuta) a to výške 3x minimálnej mzdy u mesačne odmeňovaného, ktorá platí k 31.3. nasledujúceho roku za každého nezamestnaného občana so ZPS, ktorého mal zamestnať. Túto povinnosť má ale iba vtedy, ak občan ZP je vedený na príslušnom UPSVaR.

Žádné komentáře:

Okomentovat