Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

CHRONICKÁ POŠKOZENÍ

Měkké struktury pohybového aparátu
Tato chronická poškození jsou většinou ve formě subchronického až chronického zánětu poškozené struktury, který se projevuje dlouhodobou (měsíce, roky) bolestí (na rozdíl od akutního zánětu, který se projevuje otokem a zvýšeným prokrvením a teplotou).
Rozsah:
• chronické záněty vazů a šlach svalů (tendinitis, peritendinitis, myositis)
• chronické záněty tíhových váčků (bursitis)
• chronické záněty úponů šlach na kosti (entezopatia, inzertionitis, tenoperiostitis periostosis) např.: kalcifikace a osifikace hematomu v hloubce svalu po jeho poranění nárazem (myositis ossificans) např. po srážce se soupeřem ve fotbalu apod. a následném pokračování svalové činnosti (stav zhoršuje také masáž a prohřívání)
• úpony dlouhých natahovačů prstů ruky a zápěstí na zevní nadkloubní hrbol pažní kosti ("tenisový loket"; držení tenisové rakety při úderech backhand)
• šlacha kvadricepsu stehna (patelární vaz) a její úpon na drsnatinu holenní kosti ("skokanské koleno", basketbalisti; výskoky a doskoky; extenze kolenního kloubu)
• Achillova šlacha trojhlavého svalu lýtkového a její úpon na hrbol patní kosti, s možným vznikem osteofytu ("horní ostruha") (běžci, fotbalisti, skokani, basketbalisti, tenisti, hráči sqaush a další; výskoky, doskoky na špičky nohou, odrazy), atd...

Příčiny:
Vznikají v důsledku pokračujícího zatěžování již přetížených a akutně zanícených tkání a současného neléčení nebo nedostatečného léčení akutních poškození z přetížení.
používání dopingu, zvl. steroidních anabolik
Následky:
V případě šlach a vazů dochází k jejich nahrazování méněcennou jizevnatou vazivovou tkání (křehčí a méně pevná, zhrubělá) až k odumírání buněk - rozvoji nekrózy. Snadněji pak dojde k natržení či přetržení.
V případě úponů na kost dochází často v různé míře k jejich osifikaci - tvorbě osteofytů (ostruhy na patní kosti apod.), které pak mohou dráždit a poškozovat okolní měkké tkáně.

Žádné komentáře:

Okomentovat