Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Příčiny zlomenin kostí:

dlouhodobé opakované přetížení na hranici biologické únosnosti - chůze, běh, výskoky, skoky (ultramaraton, dálkové pochody, basketbal a j.) v průběhu jednoho extrémního vytrvalostního výkonu
oslabení kosti - osteoporóza - po její fixaci, po menopauze, ve vyšším věku, po celkové léčbě kortikoidy
Příčiny ostatních plíživých poškození - zánětů úponů, vazů, šlach, svalů:
dlouhodobé opakované přetížení na hranici biologické únosnosti v průběhu jednoho extrémního vytrvalostního výkonu po mnoha opakovaných vytrvalostních nebo silových výkonech chůze, běh, výskoky, skoky, plavání, údery do míče, vrhy, hody, posilovací cvičení s činkami nebo na posilovacím stroji, vytrvalostní běhy a pochody, basketbal, volejbal, a j.
používání nevhodného sportovního nářadí, výbavy, výstroje atd., např. nevhodná velikost a tvar tenisové rakety, tvrdost výpletu, velikost a tvar bicyklu, velikost a váha hokejové hole, tvar rukojeti lyžařské hole atd.
Příklady mikrotraumat měkkých tkání:
úpony napřimovače páteře na bodcových výběžcích obratlů (vzpěrači, vrhači, kulturisti; posilování zad)
šlachy zevních rotátorů ramenního kloubu a jejich úpony na pažní kost - malý oblý sval, podhřebenový sval (plavci, volejbalisti)
šlachy abduktorů paže - nadhřebenový sval, deltový sval (plavci, basketbalisti, volejbalisti, tyčkaři)
šlachy vnitřních rotátorů ramenního kloubu a jejich úpony na pažní kost - podlopatkový sval, široký sval zádový, velký a malý prsní sval (plavci, volejbalisti) , atd atd...

Žádné komentáře:

Okomentovat