Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Svalová složka:

Síla (schopnost vyvinout mechanický tlak proti odporu – základní kontrakční vlastnost svalových vláken, celého svalu a svalových skupin),
Silový výkon (Pracovní výkon) - účelné vykonávání svalové práce v čase
Vytrvalost - schopnost pokračovat v pracovním výkonu v čase, i přes narůstající únavu. Z energeticko – metabolického pohledu ji lze rozlišit na vytrvalost v převážně aerobním výkonu a vytrvalost v převážně anaerobním výkonu.
Protažení nebo zkrácení svalů - rozsah kloubní pohyblivosti a celkové tělesné ohebnosti souvisí s délkou, příp. zkrácením, svalů). Velký svalový objem může omezit rozsah pohybu v kloubu.
Činnost svalů je spouštěna naší vůlí, řízena nervovými centry a je naprosto závislá na činnosti orgánů a systémů metabolické a transportní složky, na stavbě kostry.


Tělesné orgány a jejich funkce reagují na pohybovou zátěž, dochází v nich k okamžitým změnám. Přetížení je může poškodit (poranění a nemoci) a vést k jejich selhání. Slabý podnět je dostatečně nestimuluje. Opakovaným zatížením se orgány a systémy mohou přizpůsobit – dobře se adaptovat - upevňuje se zdatnost a zdraví. Nedostatek zátěže vede ke snížení míry adaptace (hypo- nebo desadaptace). Opakovaná nadměrná zátěž vede k poškození – maladaptaci.

Žádné komentáře:

Okomentovat