Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16, Právní následky rozvodu.

Zanikají osobní vztahy (P&Po manželů z §18-20 ZOR: žít spolu, být si věrni, vzájemně si pomáhat a zastupovat se atd.).

Zanikají majetkové vztahy (zánik vzájemné vyživovací povinnosti, společného jmění manželů).

Možnost přijmout zpět své dřívější příjmení (oznámením matričnímu úřadu).

Mění se způsob výkonu rodičovské zodpovědnosti.

(Pozn.:Řízení o rozvod manž. je sporným řízením, zahájeno jen na návrh jednoho z manželů, příslušnost soudu dána bydlištěm, manž. zaniká dnem právní moci rozsudku o rozvodu, místní příslušnost soudu péče o nezletilé dle bydliště nezletilého)

17, Určování mateřství

Spornost mateřství může nastat v těchto případech:

1, osobní stav dítěte není určen – tzv. nalezené dítě (šetření policie, nejsou-li rodiče dítěte známi, soud na popud matričního úřadu určí jméno a příjmení dítěte)

2, nejsou-li v matrice zapsáni rodiče dítěte, nebo alespoň matka (otázka záměny dětí, žena tvrdící mateřství může žalovat na určení mateřství ženu zapsanou v matrice jako matka dítěte, ale až poté, co nabude právní moci rozhodnutí o popření otcovství vyslovené na návrh nejv. st. zástupce)

3, nenarodí-li se dítě ve zdravotnickém zařízení (oznamovací povinnost leží na rodičích, otázka zda konkrétní žena dítě skutečně porodila)

4, narodilo-li se dítě v důsledku umělého oplodnění (tzv. děti ze zkumavky a případy tzv. matek hostitelek) – matkou dítěte je žena, která dítě porodila (genetická matka by mohla získat dítě jen na základě osvojení)

Žádné komentáře:

Okomentovat