Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4, Rozvod manž. s nezletilými dětmi.

Mají-li manželé nezletilé děti, nemůže být manž. rozvedeno, bylo-li by to v rozporu se zájmem těchto dětí, daným zvláštními důvody (postižené dítě vyžadující péči obou rodičů).

Oddělení rozvodového řízení a řízení ve věcech péče o nezletilé, manž. lze rozvést až po nabytí právní moci rozhodnutí o úpravě poměrů k nezletilým dětem pro dobu po rozvodu, které vydá soud v řízení podle §176 OSŘ (určí se komu bude dítě svěřeno do výchovy a jak má každý z rodičů přispívat na jeho výživu).

Existuje možnost svěření dítěte do společné nebo střídavé výchovy obou rodičů (oba rodiče mají způsobilost dítě vychovávat, mají o výchovu zájem a je to v zájmu dítěte).

Soud popř. může jen schválit dohodu rodičů.

Soud při rozhodování o svěření dítěte do výchovy sleduje zájem dítěte, právo dítěte na péči obou rodičů a udržování pravidelného osobního styku s nimi, právo 2.rodiče na pravidelnou informaci o dítěti, citovou orientaci a zázemí dítěte, výchovné schopnosti a odpovědnosti rodiče, stabilitě budoucího výchovného prostředí, k hmotnému zabezpečení ze strany rodiče včetně bytových poměrů, stanovisko samotného dítěte, může upravit styk rodičů s dítětem, při změně poměrů může soud rozhodnout o změně výchovného prostředí (vždy v zájmu dítěte).

Žádné komentáře:

Okomentovat