Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

8, Církevní sňatek

Byl-li uzavřen občanský sňatek, nemají následné náboženské obřady právní následky. Byl-li uzavřen církevní sňatek, nelze následně uzavřít občanský sňatek.

Podle ZOR manželství uzavřená občany ČSFR v období od 1.1.1950 do 1.7.1992 církevní formou (u nás v té době zakázanou) v zahraničí podle práva platného v místě uzavření manželství jsou platná podle čsl. práva.

Vzniká prohlášením před příslušným orgánem církve (osobou pověřenou oprávněnou=registrovanou církví nebo náboženskou společností) – jinak by šlo o zdánlivé manž.

Povinnost snoubenců předložit osvědčení vydané matričním úřadem ne starší než 3měsíce o tom, že splnili všechny zákonné požadavky – bez něj by šlo o zdánlivé manž.

Místo je určeno předpisy církve pro náboženské obřady nebo úkony (je-li ohrožen život,kdekoliv)

Povinnost církve do 3dnů doručit matrice protokol o uzavření manž.

(Pozn.: Uzavření manželství zástupcem. Předpoklady: povolení okresního úřadu (důležité důvody), plná moc (přesné vymezení druhého snoubence), zástupcem jen zletilá FO s plnou způsobilostí k PÚ stejného pohlaví jako zastupovaný), zastoupen může být jen jeden ze snoubenců.

Manželství uzavírané v cizině. Řídí se právem místa, kde se uzavírá, možnost uzavření před pověřeným zastupitelským úřadem ČR v cizině (konzulární sňatek), jeli ohrožen život snoubence může oddávat i kapitán lodi plující pod vlajkou ČR, kapitán letadla registrovaného v ČR nebo velitel vojenské jednotky ČR v zahraničí.)

9, Prohlášení snoubenců

Podmínka pro vznik manželství, manželství vzniká svobodným a úplným souhlasným prohlášením muže a ženy o tom, že spolu vstupují do manželství, učiněným před příslušným orgánem, prohlášení je učiněno veřejně a slavnostním způsobem za přítomnosti dvou svědků, zápis do matriky má jen evidenční charakter , souhlasné prohlášení je PÚ.

Souhlasné prohlášení o vstupu do manželství + další prohlášení: že jim nejsou známy okolnosti vylučující uzavření manželství, že znají navzájem svůj zdravotní stav, že zvážili úpravu budoucích majetkových vztahů, uspořádání budoucího bydlení a hmotné zajištění rodiny po uzavření manž., souhlasné prohlášení o příjmení (příjmení žen v souladu s pravidly čes. mluvnice)

Žádné komentáře:

Okomentovat