Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

18, I. Domněnka otcovství

A, Určení otcovství – narodí-li se dítě v době od uzavření manželství do uplynutí třístého dne po zániku manž. nebo jeho prohlášení za neplatné, považuje se za otce manžel matky, tato první domněnka platí automaticky (do matriky zapsán jako otec manžel), lhůta 300dní se počítá od právní moci rozsudku o rozvodu nebo neplatnosti manž. nebo ode dne smrti, narodí-li se dítě ženě znovu provdané, považuje se za otce manžel pozdější.

B, Popření otcovství – aktivně legitimován otec (manžel), matka popř. opatrovník, pasivně legitimován je druhý rodič a dítě, možnost popření jen ve lhůtě 6měsíců (prekluzivní charakter lhůty, lhůta běží ode dne, kdy se manžel nebo jeho opatrovník o narození dítěte dozvěděl, kdy se dřívější manžel dozvěděl o pravomocném popření otcovství pozdějšího manžela, popř. ode dne, kdy se dítě narodilo,popírá-li otcovství matka)

Dva případy popírání otcovství:

1, narodí-li se dítě mezi 180dnem po vzniku manž. a 300dnem po zániku manž., lze otcovství popřít jen, je-li vyloučeno,že by manžel matky mohl být otcem dítěte, narodí-li se dítě do 300dnů po rozvodu a jiný muž o sobě tvrdí,že je otcem, lze otcovství manžela považovat za vyloučené na základě souhlasného prohlášení matky, manžela a toho muže (toto prohlášení musí být učiněno v řízení o popření otcovství)

2, narodí-li se dítě před 180dnem od uzavření manž., stačí aby manžel popřel své otcovství u soudu (manželka pak musí prokázat, že s manželem souložila v tzv. kritické době nebo že manžel o těhotenství věděl), u umělého oplodnění vykonaného se souhlasem manžela, nelze otcovství popřít (neprokázalo-li by se, že manželka otěhotněla jinak)

Žádné komentáře:

Okomentovat