Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3. Hromadná nepravidelná autobusová doprava provozovaná zahraničním provozovatelem

3. Hromadná nepravidelná autobusová doprava provozovaná zahraničním provozovatelem
- při přechodu hranic se musí uvést, kolik kilometrů v naší republice ujedou
- sazba je 0,05 Kč za 1 kilometroosobu
- DPH do Kč 100 se neplatí

Otevírání, uzavírání účtů a účetní závěrka

Při otevírání a uzavíráni účetních knih podle ustanovení zákona postupují účetní jednotky takto:

Otevírání účtů
1) Účty hlavní knihy e otevírají účetními zápisy. Stavy jednotlivých rozvahových položek (aktiva, pasiva) vykázané na účtu 702 - Konečný účet rozvažný musí navazovat na stavy jednotlivých rozvahových položek (aktiva, pasiva) účtu 701 - Počáteční účet rozvažný.

2) Účetní zápisy na vrub účtu 701 a ve prospěch příslušných nově otevíraných účtů pasiv a účetními zápisy ve prospěch účtu 701 a na vrub příslušných nově otevíraných aktivních účtů se zaúčtují jejich počáteční stavy.

3) Zisk popř. ztráta zaúčtovaný ve prospěch popř. na vrub účtu 702 - Konečný účet rozvažný se při otevírání účtů hlavní knihy zaúčtuje ve prospěch, příp. na vrub účtu 431 - Hospodářský výsledek ve schvalovacím řízení se souvztažným zápisem na vrub popř. ve prospěch účtu 701 - Počáteční účet rozvažný

4) Po otevření účetních knih, jako případ měsíce ledna se zruší účetní zápisy na účtech 386 - Kurzové rozdíly aktivní a 387 - Kurzové rozdíly pasivní se souvztažným účetním zápisem na těch účtech, na nichž se tyto zápisy vytvořily při uzavírání účetních knih v minulém účetním období.

5) Po otevření účetních knih se zaúčtují v souladu s ustanovením § 8 ods. 3 zákona č. 563/1991 Sb. případné rozdíly změn použitých způsobů oceňování majetku (jako účetní případ měsíce ledna), a to se souvztažným zápisem na vrub mimořádných nákladů, popř. ve prospěch mimořádných výnosů.

Žádné komentáře:

Okomentovat