Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Platební styk hotovostní

Platební styk hotovostní
Rozeznáváme dva platební styky:
• platební styk hotovostní
• platební styk bezhotovostní
Rozdíl: V hotovostním platebním styku dochází k přímému styku s penězi (bankovkami), kdežto v bezhotovostním platebním styku dochází pouze k přesunu peněžních prostředků z jednoho účtu na účet druhý.
261- Peníze na cestě:
K překlenutí časového nesouladu mezi účtováním pokladních dokladů (hotovostní platební styk) a výpisů z účtů od peněžních ústavů (bezhotovostní platební styk) slouží účet 261 - peníze na cestě.
Tento účet se používá nejen při hotovostním styku s peněžním ústavem, ale také při převodech mezi dvěma vlastními bankovními účty (např. mezi běžným účtem a účtem úvěrovým), pokud nedošly výpisy z obou účtů současně. Můžeme zde účtovat též směnky na cestě, tj. při odeslání směnky odběratelem dodavateli. Ke dni účetní uzávěrky může být zůstatek aktivní nebo pasivní.
Účtování:
1. PPD - výběr hotovosti z BÚ 211/261
2. VBÚ - vybraná hotovost 261/221
3. VPD - odvod hotovosti na BÚ 261/211
4. VBÚ - přijatá hotovost 221/261
Platební styk hotovostní:
211- Pokladna (A):
Na tomto účtě se eviduje stav a pohyb peněz v hotovosti, šeků přijatých místo hotových peněz a poukázky k zúčtování (poukázky na odběr zboží nebo služeb).
Za peněžní prostředky v pokladně je hmotně odpovědný pokladník (úplná hmotná odpovědnost). Pokladník vede pokladní knihu, do níž účtuje podle VPD (vyhotovován ve 2 stejnopisech) a PPD (v jednom provedení). Pokladní kniha tvoří analytickou evidenci k syntetickému účtu 211 - Pokladna. V AE se musí odděleně sledovat valuty, šeky a poukázky podle jednotlivých měn.

Žádné komentáře:

Okomentovat