Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VII Zásady používání zahraničního práva v České republice

 Cizího práva se používá, protože to přikazuje vlastní zákon v kolizní normě. Je proto povinnost použít cizího práva . Cizího práva se používá bez ohledu na vzájemnost a z úřední povinnosti (ex offo). Je to důsledek toho, že se cizího práva použije, protože to tuzemský právní řád pokládá za rozumné a spravedlivé pro úpravu určitého právního poměru s mezinárodním prvkem, především s ohledem na jeho účastníky. Někde (angloam.) se cizího práva nepoužije z úřední povinnosti, ale jen na návrh strany, která musí prokázat jeho obsah


 Povinnost použít cizího práva na základě kolizní normy odpovídá povinnost zjistit obsah cizího práva

 K cizímu právu se přihlíží jako k tuzemskému, tedy jako ke skutečnosti, která se nemusí dokazovat.

 Při výkladu a použití se s ním zachází stejně, jak by si počínal v dané věci orgán příslušného cizího státu. Bude třeba přihlížet i k judikatuře.

 V případě porušení cizího práva soudním rozhodnutím příslušejí stejné opravné prostředky jako v případě porušení tuzemského práva.

 Na rozdíl od přímého použití (přímé aplikace) cizího práva na základě kolizní normy, označují se někdy jako nepřímá aplikace cizího práva případy uznání a výkonu cizího rozhodnutí.

Náhradní právo – nepodaří-li se zjistit obsah cizího práva = nelze prodlužovat = je třeba rozhodnout – východiskem je použití tuzemského práva.

Žádné komentáře:

Okomentovat