Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

XXXII Licenční smlouvy

Vymezení mezinárodní licenční smlouvy:


Vztah mezi smluvními partnery majícími své sídlo na území různých států, přičemž předmětem této smlouvy je závazek poskytovatele licence umožnit přijímateli využití patentu, ochranné známky, průmyslového vzoru anebo na něj převést určité výrobní poznatky a zkušenosti s tím, že tento mu bude platit poplatky.



 Z pohledu předmětu licence obvykle rozeznáváme:

1) licence patentní, známkové, vzorové. Jejich předmětem je užívat platný patent, ochrannou známku či užitný vzor buďto v zemi nabyvatele, anebo v zemích dalších, vymezených licencí

2) licence smíšené. Umožňující využívat nejen chráněná práva, ale i knofhof, obvykle vymezované jako soubor poznatků a zkušeností.



 Z pohledu rozsahu poskytovaných práv rozlišujeme

1) licence výlučné či exkluzivní umožňující využívat licenci monopolně na určitém území. V některých zemích udělení exkluzivity vylučuje i využívání těchto licencí samotnému poskytovateli

2) licence nevýlučné umožňující využívat předmět smlouvy i jiným osobám

3) licence křížové, při nichž si partneři poskytují vzájemně licenci k využívání průmyslových práv. Obě strany jsou tak nabyvatelem i poskytovatelem současně





Přímá úprava těchto smluv je poměrně vzácná a kvalifikace je rozdílná. Objevují se názory směřující ke smlouvě kupní, nájemní či leasingové, smíšené či smlouvě sui generis.



Okruh platnosti licence

- věcný; místní; osobní

předmět licenční smlouvy musí být popsán co nejpodrobněji. V některých případech stačí odkaz na registrační číslo patentu, registrované známky. Vymezení území je dalším samozřejmým rozměrem udělení licence.



Povinnosti poskytovatele

Základní povinností poskytovatele licence je umožnit využívání předmětu smlouvy. Realizace této povinnosti může mít různou podobu: předání dokumentace, sdělení informace, vyškolení personálů, vyslání odborníků. Poskytovatel, majitel patentu, zásadně odpovídá za existenci patentové ochrany. Konkrétní dopady porušení jsou v rámci jednotlivých právních řádů řešeny různě.



Povinnosti nositele licence

platit licenční poplatky (buď jednotnou částkou nebo ve splátkách).

dále musí dodržovat kvalitu výrobku, uchovat tajemství a nepředávat knofhof dále, vést odděleně účetnictví o licenční výrobě..



Délka trvání smlouvy a režim po skončení platnosti

Na určité období, na celou dobu existence patentové ochrany nebo na dobu neurčitou.

Placení licenčních poplatků po zániku patentu je dle řady právních řádů považováno za zakázané.



Výpověď

Vedle uplynutí doby je možný zánik i výpovědí z důvodu, že jedna ze stran poruší povinnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat