Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VIII.1.2 Způsobilost k právním úkonům

Hraniční určovatel: stejné jako u způsobilosti k právům – lex patriae. Základní ustanovení (§3/1) však stanoví, že se lex patriae použije, nestanoví-li se v ZMPS něco jiného.


odchylná úprava je stanovena v §3/2, podle kterého „činí-li právní úkon v ČR cizinec, stačí, není-li dále uvedeno něco jiného, je-li k úkonu způsobilý podle práva českého“ – jde o subsidiární kolizní normu 6

Na prvním místě se tedy použije lex patriae (§3/1) a teprve na druhém místě, podpůrně, nebude-li podle práva svého státu způsobilý, ppoužije se práva českého (§3/2), i kdyby nebyl způsobilý podle práva svého státu. Tato výjimka se nevztahuje na případy způsobilosti k určitým právním úkonům, pro které jsou stanoveny zvláštní kolizní normy (uzavření manželství - §19 ZMPS, pořízení závěti - §18/1 ZMPS) .



 omezení způsobilosti k právním úkonům, opatrovnictví – otázka zbavení či omezení je věcí osobního statutu a řídí se právem určeným podle státní příslušnosti dotčené osoby. Je potřeba ustanovit opatrovníka. Použije se obdobně kolizních norem pro opatrovnictví nad nezletilými.

a) podmínky vzniku a zániku opatrovnictví – p.ř. státu, jehož příslušníkem je osoba omezená ve své způsobilosti

b) povinnost přijmout a zastávat funkci opatrovníka – p.ř. státu, jehož je opatrovník příslušníkem

c) právní poměry mezi opatrovníkem a osobou omezenou – p.ř. státu, v němž je opatrovnický soud n. úřad

Pravomoc ve věcech způsobilosti a opatrovnictví

je obsažena v §42

a) u občana ČR vždy, i když žije v cizině

b) u cizince jen tehdy, žije-li v ČR,za podmínky, že orgán jeho domovského státu jeho poměry v přiměřené době neupravil



Osobnostní práva

i zde je nutno posuzovat podle osobního statutu. Pochybnosti mohou nastat v otázce změny příjmení při uzavření manželství. Vedle osobního statutu přichází v úvahu i právo, kterým se řídí osobní vztahy manželů §21 ZMPS.

Pro práva k hmotným záznamům projevů lidské osobnosti (písemnostem, podobiznám atd..) je namístě používat práva státu, na jehož území jsou tato práva a jejich ochrana poskytována (lex loci protectionis).

Žádné komentáře:

Okomentovat