Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Účastníkem řízení je:

Účastník řízení má právo nechat se po celou dobu řízení zastupovat na základě plné moci s ověřeným podpisem tohoto účastníka. Má také právo požádat o pomoc právnickou nebo fyzickou osobu, která se zabývá poskytováním právní pomoci uprchlíků. Má právo jednat v řízení v mateřském jazyce nebo se svým souhlasem v jazyce, ve kterém je schopen se dorozumět. Za tím účelem poskytne ministerstvo účastníkovi bezplatně tlumočníka na celou dobu řízení. Účastník řízení je oprávněn přizvat si na své náklady tlumočníka podle své volby.
Řízení o udělení azylu se zahajuje podáním návrhu na zahájení řízení o udělení azylu. Řízení o odnětí azylu se zahajuje z podnětu ministerstva nebo na návrh azylanta.
Cizinci, který podal návrh na zahájení řízení o udělení azylu, udělí policie vízum za účelem řízení o udělení azylu. Vízum opravňuje cizince k pobytu po dobu 60 dnů; dobu pobytu policie na žádost cizince prodlouží vždy o 60 dnů. Platnost víza zaniká nabytím právní moci rozhodnutí o azylu.

Průběh řízení o udělení azylu
Ministerstvo vyzve bez zbytečného odkladu cizince, který učinil prohlášení o azylu, k podání návrhu na zahájení řízení o udělení azylu a ve výzvě mu k tomu stanoví lhůtu.
Návrh na zahájení řízení lze podat pouze v přijímacím středisku. Cizinec je povinen při podání návrhu odevzdat svůj cestovní doklad.

Žádné komentáře:

Okomentovat