Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dávkové vzťahy v poistení v nezamestnanosti 2.

Dávkové vzťahy v poistení v nezamestnanosti 2.

Nárok na dávku v nezamestnanosti zaniká vždy dňom vyradenia poistenca z evidencie uchádzačov o zamestnanie.
Nárok na dávku sa posudzuje samostatne z každého poistenia v nezamestnanosti. Ak vznikne nárok na dávku v nezamestnanosti z viacerých poistení, dávka sa určí z úhrnu denných vymeriavacích základov na určenie výšky dávky v nezamestnanosti z tých poistení, z ktorých vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti a dávka v nezamestnanosti sa vypláca len jedna.

Poistencovi, ktorý bol vyradený z evidencie počas poberania dávky z dôvodu začatia výkonu činnosti zamestnanca a v období kratšom ako tri roky od začatia výkonu činnosti zamestnanca bol opätovne zaradený do evidencie nezamestnaných občanov, vznikne nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti odo dňa opätovného zaradenia do tejto evidencie, a to v sume, v akej mu bola vyplácaná predchádzajúca dávka v nezamestnanosti. Nárok na dávku v nezamestnanosti zaniká uplynutím zostávajúcej časti podporného obdobia v nezamestnanosti (6 mesiacov).

Jednorázové vyplatenie dávky
Poistenec, ktorý bol vyradený z evidencie počas poberania dávky z dôvodu začatia výkonu činností zamestnanca, a obdobie poberania dávky trvalo najmenej tri mesiace, má nárok na jednorazové vyplatenie 50 % dávky v nezamestnanosti za zostávajúcu časť podporného obdobia (do 6 mesiacov), ak o jej vyplatenie písomne požiada. Jednorazovým vyplatením dávky v nezamestnanosti poistencovi zaniká nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti pri opätovnom zaradení uvedenom vyššie.

Poskytovanie dávky v nezamestnanosti
Dávka sa poskytuje za dni. Výška dávky je 50 % DVZ.
Denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na poistenie v nezamestnanosti dosiahnutých v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia.

RO na zistenie vymeriavacieho základu je obdobie troch rokov predchádzajúcich dňu, v ktorom vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti. Z RO sa vylučujú obdobia, za ktoré poistenec nie je povinný platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti (viď vyššie). Denný vymeriavací základ sa zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta nahor.

Žádné komentáře:

Okomentovat