Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Určenie sumy invalidného dôchodku


Určenie sumy invalidného dôchodku


Suma ID poistenca, ktorý má percentuálny pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, sa určí ako súčin priemerného osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na invalidný dôchodok, ku ktorému sa pripočíta obdobie od vzniku nároku na invalidný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku a aktuálnej dôchodkovej hodnoty.

Suma ID poistenca, ktorý má percentuálny pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 %, sa určí ako súčin percentuálneho poklesu schopnosti poistenca vykonávať zárobkovú činnosť, priemerného osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na invalidný dôchodok, ku ktorému sa pripočíta obdobie od vzniku nároku na invalidný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku, a aktuálnej dôchodkovej hodnoty.

Pri určení sumy ID sa zohľadňuje rozsah % poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Suma ID pri poklese od 41% do 70% sa určuje príslušným percentuálnym podielom poklse z ID.

ID sa nevypláca počas obdobia poberania náhrady príjmu pri dočasnej PN, nemocenského, platu alebo služobného príjmu priznaného pred vznikom nároku na ID.
Ak nárok na ID trvá aj po vzniku nároku na SD tak ID sa považuje za SD odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku. Toto platí aj vtedy ak ku dňu dovŕšenia dôchodkového veku nesplnili podmienky nároku na SD alebo suma SD nie je vyššia ako suma ID.

Žádné komentáře:

Okomentovat