Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podmienky nároku na SiD


Podmienky nároku na SiD:


Nárok má nezaopatrené dieťa, ktorému:

1. zomrel rodič alebo osvojiteľ, ak ku dňu smrti bol poberateľom SD, predčasného SD alebo ID alebo
2. ku dňu smrti získal počet rokov dôchodkového poistenia na nárok na ID, alebo
3. splnil podmienky nároku na SD, alebo
4. zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania.
Nárok na SiD nevzniká nezaopatrenému dieťaťu v pestúnskej starostlivosti po pestúnovi alebo po jeho manželovi.

Nárok zaniká:
a. osvojením nezaopatreného dieťaťa. Zrušením osvojenia nárok na výplatu sirotského dôchodku vznikne znovu.
b. dňom právoplatnosti rozhodnutia súdu, podľa ktorého nezaopatrené dieťa úmyselne spôsobilo smrť FO, po ktorej vznikol nárok na sirotský dôchodok.

Suma sirotského dôchodku je 30 % SD alebo ID, na ktorý mal alebo by mal nárok rodič alebo osvojiteľ, ktorého smrťou vznikol nezaopatrenému dieťaťu nárok na sirotský dôchodok.

Sirotský dôchodok po poberateľovi ID, ktorý ku dňu smrti nesplnil podmienky nároku na SD alebo nezískal počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na ID, je 30 % ID, na ktorý mal nárok zomretý rodič alebo osvojiteľ dieťaťa ku dňu smrti.

Suma sirotského dôchodku po poistencovi, ktorému bol priznaný predčasný SD a ktorý ku dňu smrti nezískal počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na ID, je 30 % predčasného SD, na ktorý mal nárok zomretý rodič alebo osvojiteľ ku dňu smrti.

Suma sirotského dôchodku po poistencovi, ktorému bol priznaný predčasný SD a ktorý ku dňu smrti získal počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na ID, je 30 % toho dôchodku, ktorého suma ku dňu smrti je vyššia.

Ak zomretý rodič alebo osvojiteľ dieťaťa splnil podmienky nároku na dva dôchodky, sirotský dôchodok sa určí z vyššieho dôchodku.

Žádné komentáře:

Okomentovat