Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kondiční faktory, Faktory techniky

Kondiční faktory
Za kondiční faktory sportovního výkonu se považují pohybové schopnosti. V každé pohybové činnosti, která tvoří obsah sportovních výkonů, lze identifikovat projevy síly, vytrvalosti, rychlosti jejich poměr se podle pohybových úkolů lisí. Předpokládá se, že jde o projevy pohybových schopností člověka, o nichž vypovídají určité charakteristiky pohybů.
- kondiční pohybové schopnosti
- silové schopnosti – síla absolutní,rychlá a výbušná,
vytrvalostní
- rychlostní schopnosti – reakční, acyklická, cyklická,
komplexní
- vytrvalostní schopnosti – dlouhodobá, střednědobá,
krátkodobá, rychlostní vytrvalost
- koordinační pohybové schopnosti – diferenciační schopnost,
orientační, rovnováhy, reakce, rytmu, spojovací,
přizpůsobování
- pohyblivost

Faktory techniky
Technikou se rozumí účelný způsob řešení pohybového úkolu, který je v souladu s možnostmi jedince, s biomechanickými zákonitostmi pohybu a uskutečňuje se na základě neurofyziologických mechanismů řízení pohybu. Rozmanité způsoby řešení pohybových úkolů určují obsah a charakter specifické činnosti, na kterou se sportovci připravují cílevědomým a systematickým tréninkem. Učením získaná pohotovost řešit správně, rychle a úsporně určitý úkol čili efektivně vykonávat určitou činnost se označuje jako dovednost.
V této podobě jsou sportovní dovednosti předem připraveným základem pro specifické jednání v soutěžích. Jejich technika čili způsob provedení, jejich zásoba, stabilita i proměnlivost jsou významnými specifickými faktory struktury sportovního výkonu.
„vnější“ technika – se projevuje jako organizovaný sled pohybů a operací sdružených v pohybovou činnost, zaměřenou k danému cíli.
„vnitřní“ techniku – tvoří neurofyziologické základy sportovních činností.

Diferenciace techniky se chápe jako její specializované zaměření. Diferencují se podstatně a nepodstatné součásti techniky, postupně se sdružují v celky příslušných dovedností, které se v tréninku zpevňují.
Integrace směřuje k formování ucelené struktury dovedností, tj. ke sjednocení všech součástí techniky. Postupně se jedná i o integraci dalších faktorů výkonu. Tím se dosahuje vysoké účinnosti techniky.
Stabilizace techniky se týká dvou zásadních problémů: dokonalost je dána jak dostatečným zpevněním techniky, tak její odolností vůči rušivým vlivům prostředí.

Žádné komentáře:

Okomentovat