Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vybavení na túru

K dobrému pocitu z pobytu v horách přispívá velkou měrou turistické vybavení. Kvalitní obutí zajišťuje pohodlnou chůzi v těžkém skalním terénu, svrchní nepromokavé oblečení máme připravené pro případ zhoršení počasí. I při obloze bez mráčku balíme s sebou náhradní oblečení jako suchou rezervu. Nesmíme zapomenout ani na kvalitní batoh, ve kterém všechno na zádech poneseme, na dobrý spací pytel na přečkání nocí na chatách nebo v bivaku. V kvalitním stanu se vyspíme v kempu i za nepohody (déšť, vítr, sněžení). Pro náročnější turistiku si raději pořídíme speciální vybavení zabezpečující maximální komfort. Např. funkční termoprádlo, nepromokavé a přitom prodyšné materiály Gore-Tex, Gelanots, BlocVent ad.
Boty - určeny pro pohyb v náročném horském terénu, pro chůzi s těžkým batohem. Tomu odpovídá tuhá, hrubě profilovaná podrážka, která zajistí stabilitu na nerovných a kluzkých površích (zn. Vibram). Většinou kožené s co nejmenším počtem švů nebo kombinované (kůže se syntetickou tkaninou). Výška boty nad kotníky zvyšuje stabilitu a je nutnou ochranou proti vymknutí kotníku, nové typy mají i odpružení došlapné plochy. Boty jsou velmi pevné, odolné, čemuž často napomáhají gumové pásy po okrajích, na špičce nebo přímo přes ni. Boty jsou pro vysokohorskou turistiku nejlepší a jsou vhodné i do zimních podmínek (v kombinaci s mačkami). Pro náročné ledovcové túry/lezení v ledu používáme skeletové boty s vložkou.
Oblečení - Základní účel oblékání na túru je udržení těla v teple. Zásadně si vybíráme oblečení, které poskytne spolehlivou ochranu proti nepřízni počasí. Dále si všímáme, jak oděv propouští vypařovanou vlhkost a jestli umožňuje výměnu vzduchu mezi vrstvami. Důležitá je také hmotnost, objem, dobrý pohyb, alergologické vlastnosti apod. Hlavním principem při oblékání na túru je vrstvení oděvů.
Batohy - Na batozích se uplatnily nové materiály s velmi dobrými vlastnostmi (otěruvzdornost, nepromokavost, ad.). Moderní turistické batohy zaručují pohodlí i při náročné fyzické zátěži. U batohů hraje při výběru velkou roli jeho objem a způsob použití a s tím související nosný systém batohu. Objemné batohy pro turistiku jsou většinou vybaveny polstrovanými ramenními popruhy, tvarovatelnou výztuhou zad, funkčními bederními pásy, řadou přezek a spon, kapsami uvnitř i vně batohu. Ruksak bývá rozdělen do komor se samostatným vstupem se zipovou přepážkou. Batohy určené pro horolezce mají speciální provedení na uchycení lana, maček, cepínu a dalšího materiálu, a skialpinisty těší úchyty lyží či lavinové lopaty.
Spacáky - Vždy předem musíme vědět, kde a jak chceme spacák použít, protože žádný z pytlů není univerzální. Různé oblasti použití kladou na spací pytel jiné nároky na kvalitu.
Stany - U výběru stanu rozhodují použité materiály na vnější stan (tropiko), podlážku, umístění a počet vchodů, možnost odkládacího prostoru a další nepostradatelné vlastnosti pro dobré pohodlí (kapsy, moskytiéra, detaily spojů). Rozhodují podmínky, do kterých stan vybíráme. A navíc je tu ještě kapacita stanu.
Další vybavení - Pokud nevlastníte nepromokavou bundu, vždy si s sebou na túru berte pláštěnku i deštník (ten ovšem není vhodný do náročnějšího terénu). Dále náhradní ponožky, náhradní tričko, teplý svetr nebo mikinu, čepici, rukavice, popř. i šátek či šálu (vše zabalte nepromokavě do batohu). I v létě se můžeme setkat v horách se sněžením! Vždy se vám můžou hodit oblíbené teleskopické hole. Mějte s sebou brýle proti slunci a opalovací krém, ve vyšších nadmořských výškách je silnější UV záření a hrozí spálení nebo poškození zraku. Vedle pravidelně užívaných léků by si měl vzít každý základní zdravotnický materiál jako např. náplasti, obinadlo. Chybět nesmí něco vydatného k jídlu (chléb, sýr, paštiku, zeleninu, ovoce, tabulku čokolády, sušenky, müsli) a také dostatek tekutin (voda z horských potoků není vhodná k pití), doporučuje se 2l. Často se také hodí termoska s teplým čajem, který spolehlivě zahřeje. Odpadky si bereme vždy z túry s sebou zpět dolů.

Žádné komentáře:

Okomentovat