Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Novely Zákona o rodině z r. 1963

Navazuje na předchozí úpravy, je to spíše o velkou novelu, která byla v zájmu přehlednosti přijata jako nová kodifikace

Změny se dotkly právní úpravy rozvodu- zcela upuštěno od principu viny, vypuštěna úprava majetkových vztahů a zpět zařazena do obč. zákoníku jako institut BSM, nová základní ustanovení upravující účast společnosti na výkonu práv a povinností rodičů.

NOVELY:

a) 1992 – uzákoněn opět církevní sňatek

b) 1955 – ústavní nález – znemožnil orgánům péče o dítě odebírat na základě vlastního rozhodnutí dítě (k tomu jsou oprávněny výlučně soudy, a to předběžným opatřením)

c) 1998 – tzv. „velká novela“, která změnila charakter zákona, výrazné zvýšení ochrany nezletilých dětí

- změny o rozvodu: rozvod sporný

rozvod nesporný

rozvod s klauzulí

- změny v ochraně nezletilých dětí

- posílení ochrany majetku nezletilých dětí

- systematika zákona 1. manželství §§ 1-29, 2.Vztahy mezi rodiči a dětmi §§ 30-84, 3. Výživné §§85-103, 4. Závěrečné ustanovení §§104-109

- k pramenům je třeba uvést i obč. zákoník , protože rodinně právní vztahy z něj byly vyděleny a zůstaly nejúžeji spojeny. Záměrem nového obč. zákoníku je začlenit je zpět. §104 – výslovně vyplývá, že ustanovení obč. zákoníku se použije tehdy, nestanoví li zákon o rodině něco jiného. Zákon o rodině nemá tzv obecnou část.

- §105 – výslovně odkazuje na obč. zákoník – upravuje majetkové vztahy mezi manžely – je to odkazovací norma

-

1) r. 2000 - Zákon o matrikách – př. do 1 měsíce po porodu musí rodiče nahlásit jméno dítěte na matriku, pokud tak neučiní, jméno dítěte určí soud.

2) Úmluva o právech dítěte 1989 s ohledem na čl. 10 ústavy –ratifikované a vyhlášené mez.smlouvy o lid.právech a zákl. svobodách , jimiž je Česká republika vázána , jsou bezprostředně závazné a mají přednost před zákonem

Žádné komentáře:

Okomentovat