Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PRÁVNÍ NORMY ROP

1) Zákon z r. 1919 – došlo k vydělení ROP z Obč. Z.

- bylo umožněno uzavřít sňatek církevní i civilní

- institut rozluky (Jako „mírná forma“ rozvodu)

- institut rozvodu , tj. od stolu a lože

X

V Čechách na Moravě a ve Slezku byly manželské a rodinné poměry upraveny Všeobecným občanským zákoníkem rakouským z roku 1811, ve znění dopl. Novel. Pouze část byla upravena práv.předpisy – manželský zákon /1894/

Rodinné právo bylo upraveno pod značným vlivem práva kanovnického, protože až do 16 stol. Měla katol. církev výlučně v rukou zákonodárství ve věcech manželských a rodinných. Manželství se uzavíralo na základě smlouvy, obligatorně církevní formou. Legislativa nového státu musela řešit problém formy manželství a rod. vztahů narušených válkou.

Manželská novela /zák.č.320/1919 Sb/- značný kompromis, upravuje nově formu uzavírání manželství, manželské překážky a rozlučitelnost manželství. Zavedla fakultativní civilní sňatek vedle církevního. Zavedla rozluku manželství jako právní zánik manželství a nechala v platnost i dřívější institut „rozvod od stolu a lože“ který neměl účinky právního zániku, zanikla jen povinnost žít spolu. Rozluka – poměrně komplikovaná, jsou stanoveny absolutní důvody rozluky, znala i relativní důvody – nepřekonatelný odpor,rozvrat vztahů. Soudní řízení bylo komplikované.Mezi manžely platil systém odděleného majetku manželů se širokou volností smluvní úpravy /platil do 1950/.

Žádné komentáře:

Okomentovat