Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Předmět ROP

1) řeší vztahy mezi rodiči a dětmi (tj. to hlavní)

2) řeší vztahy mezi manželi

3) řeší vztahy náhradní rodinné péče

Manželství je vždy jen mezi mužem a ženou NENÍ TO registrované partnerství!

Add2/ vznikají na základě svobodného a dobrovolného prohlášení M+Ž, že spolu vstupují do manželství. Zákon podrobně upravuje podmínky a předpoklady vzniku manželství.Základní práva a povinnosti manželů osobního charakteru však zákon může charakterizovat velmi obecně.Majetkové vztahy mezi manžely však upravuje podrobně jako kterékoliv jiné právní vztahy.

Add1/těžiště právní úpravy rod.práva. Zákon o rodině podrobně upravuje způsob určení rodičovství , otcovství k dítěti a to na základě 3 vyvratitelných právních domněnek.

Vztahem mezi rodiči a dětmi, založeném na pokrevním příbuzenství , vznikají i další právní vztahy mezi blízkými příbuznými. Zákon dílčím způsobem upravuje právní vztah mezi prarodiči a dětmi, právní vztah mezi sourozenci je v zákoně jen omezen pouze na zákaz uzavření manželství.Bere na ohled opakovaná manželství /dítě může žít v rodině s nevlastním rodičem/ tím, že manželu rodiče dítěte žijícímu s dítětem ve spol. domácnosti ukládá povinnost podílet se na výchové.

Rodiče jsou za výchovu svých dětí odpovědni společnosti.Možnosti zásahu státu do rod. vztahů jsou částečně upraveny v zákoně o rodině/ZÁSAHY DO RODIČOVSKÉ ZODPOVĚDNOSTI, ÚSTAVNÍ VÝCHOVA , VÝCHOVNÁ OPATŘENÍ/ , větší část je upravena v samostatném zákonu o sociálně-právní ochraně dětí. Jen pokud rodiče neplní svá práva a povinnosti , nebo je vážným způsobem porušují či zneužívají , je stát prostřednictvím svých orgánů oprávněn a povinen zasáhnou do tohoto vztahu a v zájmu ochrany dítěte přijmout nezbytná opatření , která zákon připouští.

Add3/podrobně upraveny podmínky , za nichž může být nezletilé dítě svěřeno do výchovy jiných FO než rodičů a vymezuje jejich vzájemná práva a povinnosti


Žádné komentáře:

Okomentovat