Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Občanský sňatek

V době 1950 – 1.7.1992 znala právní úprava pouze možnost uzavření manželství před orgánem státu /věcně a místně příslušným místním národním výborem, později obecním úřadem, pověřeným vést matriku. Náboženské sňatkové obřady nebyly dovoleny před uzavřením manželství.

Je vymezen nejen orgán, před kterým lze sňatek uzavřít, ale i výslovně vymezuje okruh osob, oprávněných k přijetí souhlasného prohlášení snoubenců o vstupu do manželství: musí být učiněn před starostou , zástupcem starosty nebo pověřeným členem obecního zastupitelstva matričního úřadu.Od 1.7.2001 může oddávat každý starosta či jeho zástupce ,ale za přítomnosti matrikáře .Delegace- žádost snoubenců uzavřít manželství před jiným matričním úřadem – přenesení příslušnosti.

Místo uzavření sňatku – tradičně v oddací síni v budově obecního úřadu nebo jiném obecním úřadem pro to užívané. Na žádost lze na kterémkoliv vhodném místě./zahrady,památky/, měla by být zachována slavnostní forma, veřejnost a přítomnost dvou svědků..

Svědek – není žádné bližší ustanovení, vychází se z toho, že svědkové mají být zletilí a způsobilí chápat průběh obřadu. Příbuzenský vztah k snoubencům není překážkou.

Průběh obřadu- není v žádném právním předpisu upraven

Zjednodušená forma uzavření sňatku – v případě , že je život jednoho ze snoubenců přímo ohrožen.Může být uzavřen před kterýmkoliv obecním úřadem na kterýmkoliv místě /bez delegace, povolení/ vždy ale musí být prohlášení učiněno před starostou, zástupcem starosty případně pověřeným členem zastupitelstva. Snoubenec nacházející se v přímém ohrožení života /havárie,sňatek v nemocnici – hrozí , že se by se snoubenec běžného obřadu nedožil/ musí mít zachovanou způsobilost projevit svou vůli ke vstupu do manželství a rovněž musí být splněny další požadavky zákona /§11-14 a 15a ZOR/

Žádné komentáře:

Okomentovat