Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Všeobecný obč. zákoník rakouský z roku 1811

ve znění změn a doplňků obsahoval samostatnou část nazvanou „ O právu manželském“ – práva a povinnosti manželů. Byl recepční normou /zák.č.11/1918 Sb./převzat do právního řádu nově vzniklé Československé republiky.

-1949 – přijetím ZPR došlo k vyčlenění regulace rodinněprávních vztahů z obč. zákoníku . Zákon o právu rodinném obsahoval také samostatnou část nazvanou Práva a povinnosti manželů, kde byla upravena jak osobní tak majetková práva a povinnosti mezi manžely.

- koncem 50. let se začalo uvažovat o nutnosti deekonomizace rodiny = majetkové vztahy v rodině počaly být pojímány jako vztahy druhoného charakteru , počátkem 60. let došlo legislativně k oddělení úpravy majetkových vztahů mezi manžely od vztahů osobněprávních.

-regulace osobních práv a povinností mezi manžely byla včleněna do nového zákona o rodině /1963/, z majetkových práv a povinností byla do zákona rodině pojata pouze ustanovení o vzájemné vyživovací povinnosti mezi manžely, úprava ostatních majetkových práv a povinností manželů byla začleněna do nově přijatého obč. zákoníku /1964/, přestože se civilistická právní úprava majetkových vztahů mezi manžely z řady pohledů vymkla zásadám , kterými je obč, právo ovládáno.

Rodinněprávní vztahy jsou založeny na zásadě solidarity, regulace vztahů osobního charakteru – vzájemná pomoc , společná péče o domácnost, rodinu a děti.., v oblast majetkových vztahů – institut SJM, vzájemná vyživovací povinnost mezi manžely. Stěžejním principem právní úpravy vztahů mezi manžely je zásada rovnosti subjektů dle LZPS čl. 3 mají mít M i Ž v manželství rovná práva a povinnosti. Zákon o rodině reguluje vztahy mezi M+Ž plně v souladu s tímto článkem.Ústavní zásada rovnoprávnosti M+ Ž v manželství je promítnuto v §18 ZOR – M+Ž mají v manželství stejná práva a povinnosti, §2 odst.2 obč.zákoníku – v občanskoprávních vztazích mají účastníci rovné postavení

Žádné komentáře:

Okomentovat