Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zásady určující rod. politiku

Add1/Osvobození ženy = plné politické, sociální i ekonom. Zrovnoprávnění

Přineslo ženám nové problémy, protože nebylo doprovázeno dalšími podmínkami (rozvoj služeb…..)

Add4/ nuklearizace rodiny= vymanění rodiny ze sítě příbuzenských pout =uzavření do malých komfortních bytů. Bytová situace limituje i dnes možnosti soužití se starými rodiči i péči o ně.

7/Institucionalizace péče o děti-rozvoj institucí zajištující péči o děti od nejútlejšího věku- přenos socializačních funkcí z rodiny na školu a jiné. Povedl se velký rozvoj podmínek pro péči o děti, jejich výchovu a volný čas. Žádná instituce však nemohla nahradit úlohu matky a rodiny v nejranějším věku.Platilo heslo „ústavní výchova je lepší než horší rodina“ od kterého se opustilo až počátkem 70 let.

Add5/plánované rodičovství: poskytnutí práva ženě se svobodně rozhodnout zda, kolik a kdy bude mít děti.Snaha vést k odpovědnému manželství a rodičovství.

Teprve změna spol. a ekonom. Podmínek po 1990 vede postupně k určitým změnám v rod. životě / zvyšování sňatečného věku, pokles porodnosti, nárůst dětí narozených mimo manželství na současných až 20% – dříve se ctila legitimita novorozence, proto mimomanželských dětí 7-10% . Moderním trendem je neuzavírat manželství.

Žádné komentáře:

Okomentovat