Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

a.) systematické pojetí

Rok 1964 USA – CLM (Council of logistik management)

Logistika je proces plánování, realizace a řízení účinného nákladově úspěšného toku a skladování surovin, inventáře ve výrobě, hotových výrobků a informací z místa vzniku zboží na místo potřeby. Tyto činnosti mohou zahrnovat službu zákazníkovi, předpověď poptávky, distribuci informací, kontrolu zařízení, manipulaci s materiálem, vyřízení objednávek, alokaci pro zásobovací sklad, balení, dopravu, přepravu, skladování a prodej.

Rok 1980 – Associaton des logistienc d’enterprise

Soubor činností zaměřených na dodání určitého množství zboží s minimálními náklady do místa, v němž v dané době existuje poptávka.

Rok 1991

Věda o koordinaci aktivních a pasivních prvků za účelem zvýšení pružnosti a adaptibility subjektu k trhu s minimální potřebou času.

b.) pohled sémiotický

Znaky logistického přístupu:

- zájem přístupu se zaměřuje na určitou finální produkci, která ke spotřebiteli přichází prostřednictvím směny, resp. že sleduje výrobu a oběh jako procesy spojené se zakázkou

- zabývá se koordinací, synchronizací a celkovou optimalizací všech hmotných a nehmotných procesů a to z hlediska potřeby času a hospodárnosti

- současně řeší problémy manipulace, přepravy, skladování, balení

- do řešení zahrnuje všechny články, které zprostředkovávají pohyby materiálu, zboží

- rozhodujícím článkem celého řetězce je zákazník

Hospodářská logistika je disciplína, která se zabývá systémovým řešením, koordinací a synchronizací a celkovou optimalizací řetězců hmotných a nehmotných operací vznikajících jako důsledek dělby práce a spojených s výrobu a s oběhem určité finální produkce. Je zaměřena na uspokojení potřeby zákazníka jako na konečný efekt, kterého se snaží dosáhnout s co největší pružností a hospodárností. Nejčastější aplikační sférou hospodářské logistiky je podnikové logistika.

Žádné komentáře:

Okomentovat