Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pasivní prvky

Věci, které probíhají logistickým řetězcem (suroviny, základní a pomocný materiál, díly, nedokončené a hotové výrobky). Nabývají podobu manipulovaných, přepravovaných nebo skladovaných kusů, jednotek. Účelem operací s nimi je překonat prostor a čas. Operace mají výlučně netechnologický charakter (nemění se množství ani podstata věci). Přechod prvků od dodavatele k zákazníkovi se uskutečňuje prostřednictvím směny, proto pasivní prvky = zboží.

- obaly a přepravní prostředky podmiňující pohyb zboží – pokud se přemisťování těchto prostředků uskutečňuje samostatně (zpětný svoz k opakovanému použití)

- odpad vznikající při výrobě, distribuci a spotřebě výrobků, jestliže odvoz (likvidace, recyklace) odpadu je předmětem péče výrobce nebo distributora zboží (povinnost uložená zákonem)

- informace, jejichž pohyb (zprostředkovaný pohybem nosičů informací) přebíhá, provází a následuje pohyb surovin, materiálů, dílů a výrobků resp. pohyb peněz s ním související jako nutný předpoklad jeho uskutečnění

Aktivní prvky

Prostředky, jejichž působením se realizují toky pasivních prvků v logistickém řetězci. Posláním je realizovat logistické funkce (tj. uskutečňovat posloupnosti netechnologických operací s pasivními prvky).

Žádné komentáře:

Okomentovat