Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

44. Vývojové trendy v medzinárodnom marketingu.

pozri aj prednášku, nové trendy podľa kotlera

• rast previazania celosvetovej ekonomiky sa odrazil v prudkom raste svetového obchodu a investícií,
• postupný rozklad medzinárodnej nadradenosti a konkurencieschopnosti USA spôsobil ohromný ročný deficit v ZO,
• vzrastajúca ekonomická sila Japonska a krajín ďalekého východu na svetových trhoch,
• narastajúca sila obchodných blokov najmä EZVO,
• narastajúci počet celosvetových značiek,
• nárast bariér na ochranu domácich trhov voči zahraničnej konkurencii,
• postupné otváranie veľkých trhov ako sú Čína, vých. Európa, Arabské krajiny,
• vysoká zadĺženosť niektorých krajín,
• nárast barterového obchodu na podporu medzinárodných transakcií,
• posun v privatizácii štátnych podnikov,
• nárast vytvárania strategických spojení medzi veľkými medzinárodnými spoločnosťami,
• významné zrýchlenie medzinárodnej dopravy, komunikácie a fin. transakcií


MULTINACIONÁLNY MARKETING

Zameranie na multinacionálny marketing je dôsledkom vzniku nadnárodných korporácií. Tieto spoločnosti, charakterizované rozvojom svojho majetku v zahraničí, pôsobia v mnohých krajinách akoby boli domáce. Tento rozvoj viedol k vzniku mnohých miestnych stratégií, keď firma používa mnohé stratégie, ktoré nadväzujú na jednotlivé trhy. Najväčšou úlohou mrkt pracovníka je nájsť najlepšiu adaptáciu mrkt stratégie pre jednotlivé krajiny. Najväčšou výhodou tohto typu medz. Mrkt je schopnosť kompletne dať mrkt stratégiu do súvislosti s lokálnymi požiadavkami.

MULTIREGIONÁLNY MARKETING

Vzhľadom na neefektívnosť používania veľkého množstva stratégií prispôsobených jednotlivým trhom, spoločnosti začali klásť dôraz na väčšie regióny. Regionálne stratégie zahŕňajú trhy regiónov, ako napr. trhy západnej Európy, ktoré sú výsledkom ekonomickej a politickej integrácie. V podmienkach multiregionálneho mrkt sa spoločnosti viac sústreďujú na multiregionálne stratégie ako na celosvetové s cieľom zvýšiť svoju efektívnosť. Zároveň množstvo spoločností v Európe pracuje na prepracovaní multidomácich stratégií na regionálnu stratégiu pre Európu.

GLOBÁLNY MARKETING

Globálny marketing je novou koncepciou medzinárodného marketingu založenou na procese mondializácie trhov. Oblasť, do ktorej sa podnik v tomto prípade pokúša preniknúť, sa neprestajne rozširuje a môže obsiahnuť celý svet. Pomerne dlhý čas sa medzinárodný amrketing vyvíjal ako bipolárna koncepcia „ národný – zahraničný“ v pomerne uzavretom priestore. S tým, ako sa tento priestor rozširuje, vývoj horizontálneho typu (výrobok dlhý čas komercionalizovaný do obmedzeného priestoru) je nahradzovaný vertikálnym vývojom (komercializácia výrobku s krátkym životným cyklom v geograficky rozširujúcich sa zónach, resp. v celom svete). Globálny marketing akcentuje skôr podobnosť jednotlivých trhov, zatiaľ čo tradičný medzinárodný marketing zvýrazňuje ich rozdielnosť.

Žádné komentáře:

Okomentovat