Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Antimonopolné zákonodarstvo

40. Antimonopolné zákonodarstvo
Nedokonalá konkurencia má negatívny vplyv na ekonomický systém ako celok- jej dôsledkom sú vysoké ceny, menšie množstvo výrobkov ako si vyžaduje dopyt, nevyužité výrobné kapacity a pod.
Nástrojom štátu proti týmto dôsledkom je antimonopolné zákonodarstvo, ktorého základným cieľom je utvorenie podmienok pre efektívne fungovanie trhového mechanizmu.

V rámci daného zákonodarstva je dôležité rozlíšiť, kedy je firma monopolom a kedy ide iba prirodzené zväčšovanie výroby, ktorá výkonnosť ekonomiky zvyšuje. Protimonopolné zákonodarstvá jednotlivých štátov vymedzujú veľkosť podielu na trhu predstavujúceho monopolné postavenie.

Okrem toho sa zameriava pozornosť aj proti zneužívaniu trhovej moci. Zákony zakazujú cenové dohody, rozdelenie trhov, vynucovanie si neprimeraných podmienok v zmluvách, neprvdivú reklamu,...

Najdlhšiu tradíciu má antimonopolné zákonodarstvo v USA, kde už od roku 1890 vznikali prvé zákony- 1890 Shermanov zákon, 1914 Claytonov zákon. U nás je to zákon na ochranu hospodárskej súťaže.

Žádné komentáře:

Okomentovat